Katar izmijenio određene zakone u vezi s borbom protiv terorizma

Katar je objavio odluku o izmjenama određenih zakona u vezi s borbom protiv terorizma. Odluka se navodno odnosi na izmjene određenih zakona u vezi s teroristima, optuženima za terorizam, definicijom terorističkih struktura i zamrzavanjem izvora finansiranja terorizma.

Zakon koji je juče potpisao emir Tamim ben Hamad al-Tano definiše koncepte “terorista, terorističke zločine i entitete i finansiranje terorizma”. Njime se uspostavljaju “spiskovi terorista i terorističkih entiteta” i uvode neophodne mjere da bi se ljudi i grupe mogli staviti na spisak ali osumnjičenima daje pravo žalbe protiv toga.

Prethodni zakon je donijet 2004. godine. Nije precizirano kako se po novom zakonu definiše terorizam ni procedura po kojoj osumnjičeni pojedinac ili organizacija dolaze na crnu listu.

Izmijene zakona su uslijedile poslije sporazuma sa SAD o “borbi protiv finansiranja terorizma”.

(BHRT/RTV7)

 
Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli odnose i blokirali Katar zbog navodnih optužni za podršku terorizmu, što vlasti iz Dohe negiraju i blokadu ocjenjuje kao grubo kršenje međunarodnih normi.
Prosaudijski blok od Katara traži ispunjenje liste koja sadrži 13 zahtjeva, među kojima su zatvaranje turske vojne baze u Kataru, zatvaranje medijske mreže Al Jazeera i prekid saradnje sa Iranom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*