Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

Novinari i zaposleni u turskom listu Cumhuriyet pojavili su se danas pred sudom u Istanbulu pod optužbama za pomaganje terorističkim organizacijama. Slučaj novinara ovog lista, veoma kritičnog prema predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, izazvao je dodatne zabrinutosti oko prava i sloboda u Turskoj.

Devetnaest optuženih, među kojima su glavni odgovorni urednik Cumhuriyeta Murat Sabuncu, istraživački novinar Ahmet Sik, kolumnista Kadri Gursel i karikaturista Musa Kart, sumnjiče se za sponzorisanje nekoliko zabranjenih organizacija, uključujući kurdske ekstremiste, ekstremnu ljevičarsku grupu i mrežu Fetulaha Gulena koga vlast krivi za prošlogodišnji neuspjeli puč.

Dvanaest optuženih je u zatvoru, pet je pušteno da se brane sa slobode a dvojici će se suditi u odsustvu. Jedan od njih, bivši glavni odgovorni urednik Can Dundar, nalazi se u Njemačkoj.

Nekoliko stotina njihovih pristalica se okupilo ispred suda i zahtijevalo njihovo oslobađanje uzvikujući parole “Prava, zakon, pravda” i “Sloboda za novinare”. Neki od zaposlenih u Cumhuriyetu su u zatvoru već devet mjeseci. Zaprijećene zatvorske kazne iznose od sedam do 43 godine.

Njihova hapšenja su dio široke čistke posle puča u julu 2016. tokom koje je u zatvoru završilo više od 50.000 ljudi, uključujući tu novinare, opozicione poslanike i aktiviste. Kritičari tvrde da je čistka u početku pogađala ljude osumnjičene za veze sa pučom ali da se proširila na sve protivnike vlasti.

U okviru čistke zatvoreno je oko 160 novinara, najčešće po optužbama vezanim za terorizam dok je ugašeno više od 150 medija, od radija do novina i magazina, što je hiljade ljudi ostavilo bez posla. U indeksu svjetske slobode štampe Reportera bez granica za 2017. Turska se nalazi na 155. od 180 mjesta.

Turska vlada tvrdi da su novinari uhapšeni zbog kriminalnih radnji a ne zbog svog izvještavanja.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*