Brisel: Sastanak delegacija Evropske unije i Turske

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopštilo je da će danas u Briselu delegacije Turske i Evropske unije održati sastanak i razgovarati o procesu integracije Turske u EU.

U saopćenju se navodi da će tursku delegaciju predvoditi ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i ministar za EU Omer Celik, dok će delegaciju Evropske unije predvoditi visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn.

Na dnevnom redu sastanka naći će se teme eurointegracije, saradnje na polju ekonomije, borbe protiv terorizma, migracijske krize i vizne liberalizacije.

Uoči sastanka delegacija Evropske unije i Turske u Briselu, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je kako je veoma važno očuvati otvorene kanale dijaloga i kako je sutrašnji sastanak u tom konteksu veoma bitan.

Ističući kako je Republika Turska važan susjed Evropske unije, komesar Hahn je kazao kako će na današnjem sastanku biti razgovarano o saradnji u energetskom sektoru, borbi protiv terorizma, vladavini prava i slobodi govora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*