Sa sjednice Vlade TK

Danas je u Tuzli održana sjednica Vlade TK. Iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK  su poslali informaciju sa sjednice:

Efikasnije prikupljanje sredstava od registracije vozila

Povećan broj registrovanih vozila a smanjeni prihodi sredstava od registracije na području Tuzlanskog kantona potaknuli su Vladu Tuzlanskog kantona da poduzme mjere efikasnijeg prikupljanja novčanihsredstava injihovog ulaganja u modernizaciju i izgradnju cesta.Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici zadužila Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da, u narednih 60 dana organizuju sastanak svih nadležnih organa i institucija koji učestvuju u postupku osiguranja i registracije motornih vozila (osiguravajuće kuće, banke, inspekcije, jedinice za tehnički pregled vozila, istražni organi i drugi) na temu evidentiranja propusta i zloupotreba u tom procesu, te definisanju mogućih mjera i aktivnosti kojim će se ti propusti i zloupotrebe spriječiti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će putem svog upustva zadužiti svoje zaposlenike, koji rade na poslovima prijema zahtjeva za registraciju motornih vozila, da ulože dodatnu pažnju i vrše detaljniji vizuelni pregled ispravnosti uplatnica koje se zaprimaju uz podnesene zahtjeve za registraciju motornih vozila. Također će, stoji u Zaključku, MUPTK sagledati zakonske i tehničke mogućnosti da kod prijema zahtjeva za registraciju motornih vozila zaprimaju uplatnice, kao dokaz o uplati svih zakonskih obaveza za registraciju vozila, čiji je sadržaj popunjen isključivo elektronski, a ne ručno hemijskom olovkom, te ukoliko takve mogućnosti postoje o tome blagovremeno informišu javnost, građane, osiguravajuće kuće, banke i druge učesnike u postupku registracije motornih vozila.Vlada je zadužila MUP TK da sačini i Vladi Kantona dostavi Informaciju o izvršenim kontrolama i evidentiranim slučajevima izvršenih propusta i zloupotreba u postupku osiguranja i registracije motornih vozila u protekle dvije godine, te poduzetim mjerama. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove  također je zadužena da u okviru svojih nadležnosti izvrši inspekcijsku kontrolu u dijelu vršenja poslova osiguranja i registracije motornih vozila a JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona u saradnji sa resornim ministarstvima da na odgovarajući način upozna medije i javnost na području Tuzlanskog kantona o problemima ubiranja javnih prihoda u postupku registracije motornih vozila i potrebi poduzimanja odgovarajućih mjera u cilju razrješenja tog problema.

Zapošljavanje – strateški prioritet

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj Ministarstva razvoja i poduzetništva  o implementaciji Strategije razvoja TK 2016 – 2020. godina. U izvještaju o implementaciji Operativnog/Akcionog plana Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016-2020. godina za period januar-juni 2017. završene su 2 aktivnosti, 68 aktivnosti je u toku realizacije, 18 nije u toku realizacije, dok su 3 aktivnosti odgođene. Najviše realizovanih sredstva u prvih šest mjeseci 2017. godine je u okviru strateškog cilja uspostavljanja efikasnih sistema upravljanja razvojem ljudskih potencijala i tržišta rada, u cilju povećanja zapošljavanja (društveni razvoj) u iznosu od 2.891.290 KM od čega je 2.886.920 KM realizovala JU Služba za zapošljavanje TK. Riječ je o projektima zapošljavanja, u okviru kojih je zaposleno 1230 osoba. Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona ‘16-‘20. godina definisana je vizija razvoja, koja predstavlja težnju, dugoročnu namjeru, pravac djelovanja i poželjno stanje u budućnosti kantona.

Ostale odluke

Vlada TK je u okviru kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava odobrila iznos od 60.000,00 KM Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, na ime nabavke službenih vozila. Odobrena su i finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 27.000,00 KM Kantonalnom pravobranilaštvu, na ime nabavke službenog vozila u iznosu od 20.000,00 KM, namještaja u iznosu od 2.000,00 KM i fotokopir aparata i računara u iznosu od 5.000,00 KM. Vlada je također odobrila finansijska sredstva u iznosu od 20.000,00 KM  Kantonalnom zavodu za pružanje pravne pomoći, na ime nabavke službenog vozila.Vlada je donijela Odluku kojom cestu R-456 Priboj-Sapna, dionica Rastošnica-Goduš u dužini od 2900 m proglašava cestom od posebnog značaja za Tuzlanski kanton. Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Ministarstvo pravosuđa i uprave da u roku od 30 dana pripremi i Vladi Kantona dostavi na razmatranje, odgovarajuće prijedloge izmjena Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu i podzakonskih akata za osnivanje Kantonalne agencije za državnu službu i Kantonalnog odbora državne službe za žalbe na nivou Tuzlanskog kantona.

 

Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 500,00 KM Biciklističkom savezu Bosne i Hercegovine za sufinansiranje učešća na Evropskim igrama mladih (EYOF) na kojima će nastupiti Husein Selimović, biciklista iz Tuzle.

 

Vlada TK imenovala je Dragana Pelemiša, zaposlenog kao pomoćnik direktora, odnosno rukovodilac Sektora za zaštitu i spašavanje, zaštitu od požara i vatrogastvo u Kantonalnoj upravi civilne zaštite za vršioca dužnosti direktora Kantonalne uprave civilne zaštite do imenovanja direktora Kantonalne uprave po provedenoj proceduri javnog konkursa u skladu sa zakonom, a najduže šest mjeseci.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je imenovala Upravni odbor Javne ustanove Univerzitet u Tuzli iz reda osnivača, na mandatni period od četiri godine.

(RTv7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*