Federalni parlament usvojio: Brza cesta Sarajevo – Beograd treba ići preko Tuzle

Federalni parlament usvojio je prijedlog da brza cesta Sarajevo – Beograd ide preko Tuzle.

Već nekoliko mjeseci spominje se brza cesta koja bi povezala glavne gradove Bosne i Hercegovine i Srbije.  Strateškim dokumentima predviđena su tri moguća pravca. Jedan od njih bila bi brza cesta od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište. Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine. Iz RS-a su ranije rekli da su sve tri mogućnosti za njih prihvatljive.

Federalni parlament je usvojio prijedlog da se Sarajevo s Beogradom poveže preko Tuzle. Da bi bio konačan, takav prijedlog moraju prihvatiti i iz drugog bh. entiteta. Riječ je o projektu koji će koštati nekoliko stotina miliona eura. Finansijska sredstva bh. vlasti će tražiti najvjerovatnije kod međunarodnih banaka.

Enver Bijedić, zastupnik SDP BiH u Federalnom parlamentu i bivši ministar prometa i komunikacija FBiH je istakao da bi prolaskom ove trase kroz Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina imali bolje preduslove za saradnju sa ostalim regionalnim centrima zbog uloge i strateškog položaja aerodroma na Dubravama koji bi upravo zahvaljujući ovom projektu mogao da doživi potpunu ekspanziju i postane bitana poveznica između BiH i regiona.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*