BiH prijeti potpuna zabrana izvoza prehrambenih proizvoda

Ako Bosna i Hercegovina ne ispuni međunarodne norme kada je u pitanju kontrola proizvodnje prehrambenih proizvoda u našoj zemlji, prijeti nam zabrana izvoza ovih roba i na tržište CEFTA-e gdje naši privrednici još uvijek imaju slobodnu trgovinu ali i zemlje Zaljeva, upozorio je za bh. novinsku agenciju Duljko Hasić, ekonomski analitičar.

Evropska unija odavno je Bosni i Hercegovini dala do znanja da bez strogih evropskih sistema kontrole proizvodnje hrane nema ni izvoza ovih roba iz BiH na tržište EU. No, državne vlasti skoro da ništa od toga do danas nisu ispoštovali, dok se ovaj segment istovremeno jača u entitetu Republika Srpska.

Bosna i Hercegovina je samo po osnovu zabrane izvoza mlijeka i pavlake u Hrvatsku nakon njezinog ulaska u EU od jula prošle godine smanjila izvoz za više od 30 miliona KM.

A, i zemlje CEFTA-e gdje je za naše prehrambene kompanije trgovina još uvijek slobodna, sve više pooštravaju kriterije trgovine, pa bi domaći proizvođači uskoro mogli poslovati samo na domaćem tržištu, piše NAP.

‘Ako ne uvedemo potrebne standarde za kontrolu kvalitete prozivodnje prehrambenih proizvoda strana tržišta će nam biti zatvorena. I to će nam desiti vrlo brzo. Ne bi bilo veće kazne po naše privrednike ali i građana od te kazne’, upozorio je Hasić.

Bosna i Hercegovina na tržište EU trenutno može izvoziti samo tri proizvoda životinjskog porijekala: med, ribu i sirovu kožu, no analitičarima je jasno da tih proizvoda BiH nema dovoljno ni za svoje tržište. Prehrambeni proizvodi iz BiH krenuli su od prije nekoliko mjeseci i na tržište zemalja Zaljeva, ali su bh. kompanije već kod prve pošiljke naišli na probleme jer bh. roba ne posjeduje zdravstveni certifikat, piše NAP.

(RTV7/NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*