Evropski put Roma” iz Tuzle i “Romi na djelu” iz Brčko distrikta u projektu “Podrška visokoškolskom obrazovanju Roma kroz pozitivne primjere prakse”

Udruženja građana “Evropski put Roma” iz Tuzle i “Romi na djelu” iz Brčko distrikta realizuju projekat “Podrška visokoškolskom obrazovanju Roma kroz pozitivne primjere prakse”, koji je podržao Fond otvoreno društvo BiH. Kako navode iz ovih udruženja vrlo je mali broj Roma uspisan u visokoškolske ustanove. Razlozi su uglavnom nezainteresiranost i nemotiviranost roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu i idu na fakultete, zatim  materijalni i socijalni status Roma, te pojačan odlazak ove populacije u zemlje Zapadne Evrope u potrazi za boljim životom.

Revidirani akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma u mnogim segmentima je ostao samo mrtvo slovo na papiru, jer do sada nisu sprovedene važne smjernice u cilju podrške i podsticanja Roma za sticanje višeg i visokog obrazovanja, ističu iz ovih romskih udruženja. Do danas nije realizovana mjera obezbjeđenja kvote upisa romske djece, kako u srednje škole, tako i u više škole i fakultete. Takođe, nije obezbjeđen smještaj Roma u đačkim/studentskim domovima i potpuno obezbjeđenje neophodnih udžbenika. Kvalitetno obrazovanje Roma jedini je put izlaska iz kruga marginalizacije i socijalne izolacije,ističu iz Evropskog puta Roma” i “Roma na djelu”.

Radi prevazilaženja ovakvoga stanja mr Mehmed Mujić je sa saradnicima realizovao okrugli sto u Poljicu, upriličio posjete ugroženim porodicama sa većim brojem djece koja se školuju,te održao sastanke u romskim zajednicama Mihatovići-Tuzla, Živinice, Lukavac.Prilikom razgovora sa načelnikom Općine Lukavac Edinom Delićem, rečeno je da je u lukavačkom budžetu predviđeno  10 hiljada KM za obrazovanje nacionalnih manjina. Sredstva će se realizovati u saradnji sa  školama u vidu stipendija sa akcentom na srednjoškolce i najuspješnije romske učenike.

U narednom periodu bit će  promovisana brošura “Pozitivni primjeri iz romske prakse i života”, a predstavnici Udruženja građana „Evropski put Roma“ Tuzla očekuju i susret sa predstavnicima gradskih vlasti Tuzle, kako bi nadležne informisali o realizaciji ovoga projekta.

(RTv7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*