Konačno počela gradnja: BiH za dvije godine dobija državni zatvor sa 350 mjesta

Iako je kamen temeljac za izgradnju državnog zatvora na području opštine Istočna Ilidža postavljen još 2006. godine, radovi su počeli tek danas.

Sva potrebna projektna dokumentacija je završena i 2016. godine BiH bi trebala imati državni zatvor u kojem će biti smješteno 300 osuđenika i 50 pritvorenika.

“Ovo je izuzetno veliki i značajan projekt za BiH. To je višemilionska investicija za koju su sredstva osigurali donatori i kreditori Vijeća Evrope, a uložena su i domaća finansijska sredstva. Ministarstvo pravde u ovom trenutku daje velika sredstva za smještaj osuđenika i pritvorenika u drugim zavodima u BiH, tako da će dugoročno gledano finansijski efekat ovoga biti vrlo značajan. Smanjit će se prebukiranost u zatvorima kao i veliki broj osuđenika koji šetaju salobodno. Prvi pritvorenici i zatvorenici će biti smješteni za dvije godine, a bitno je istaći da ova ustanova ispunjava najviše evropske standarde”, rekao je Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH.

Površina ove ustanove iznosi 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smještena po jedna osoba je 12 metara kvadratnih. Kako je Radulj istakao, na početak radova čekalo se toliko godina zbog složene projektne dokumentacije, te izgradnje putne infrastrukture.

“Ovaj projekt je značajan za BiH i lokalnu zajednicu koja će ovim prosperirati. Mnogi se pribojavaju zbog toga što će zatvorenici biti prisutni na teritoriji opštine Istočna Ilidža, ali uvjeravam sve da će ovaj zatvor biti maksimalno siguran i posebna pažnja se posvetila sigurnosnom aspektu”, naglasio je Radulj.

U zatvoru će raditi više od 100 osoba raznih profila. Direktor Jedinice za implementaciju izgradnje državnog zatvora Zoran Bašić kazao je da su dugo čekali na izgradnju i da im je veliko zadovoljstvo što su radovi počeli.

“Dio zida koji je već izgrađen će se rušiti kako bi mogle prići mašine, ali to je sve predviđeno u okviru 26,5 miliona eura koja ja ugovorena cijena za izvođenje radova”, kazao je Bašić.

Načelnik Opštine Istočno Sarajevo Predrag Kovač u ovom projektu učestvuje od 2005. godine kada su krenuli pregovori o realizaciji projekta.

“Opština Istočna Ilidža od ovog projekta očekuje puno. Riječ je o državnoj ustanovi u kojoj će raditi određeni broj ljudi i opština očekuje jednog stabilnog poreskog obveznika koji će doprinijeti boljoj slici funkcionisanja privrede Opštine Ilidža”, kazao je Kovač

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*