Obilježavanje genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu: BiH jedina zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima

Bosna i Hercegovina ima dvostruku obavezu u smislu obilježavanja Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

 Jedna je da nastavimo s antifašističkom kulturom u našem društvu, a druga je činjenica da je samo u BiH, u odnosu na sve evropske države, spriječen genocid nad Romima, izjavio je danas bh. kolumnist, urednik i scenarist brojnih radio i TV emisija Fatmir Alispahić, koji je radeći na filmu istraživao činjenice genocida nad Romima.

U glavnom gradu BiH danas je upriličeno prvo obilježavanje genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu te je u pomen na romske žrtve Pojramosa i u čast zaštite romskog naroda u BiH, Općina Novi Grad Sarajevo, organizirala program pod nazivom “Bosna i Pojrams”.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se danas u Sarajevu, ali i u cijeloj BiH, obilježava godišnjica genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

– Za nas u BiH govoriti o genocidu drugačije je nego u neki drugim državama, jer mi još  imamo žive žrtve genocida u posljednjem ratu, tako da je za nas obaveza time i veća – istakao je Efendić.

Predsjednik Udruženja braća Romi Sarajevo Ćazim Abazi zahvalio je organizatorima za ovaj događaj, čija je svrha da se nikada ne zaboravi ono što se dešavalo Romima.

Alispahić je napomenuo da se današnjim događajem obilježavanja Evropski dan sjećanja genocida nad Romima Bosna i Hercegovine pridružuje porodici evropskih zemalja koje ovaj dan obilježavaju već duže vrijeme.

– Otvara se pitanje zašto nismo znali dosada za stranicu ove bh. povijesti te kako je moguće da je to od nas sakrivano – rekao je bh. kolumnist, dodajući da danas sve to otkrivaju, predaju budućnosti i vežu se za evropsku mrežu naroda koji obilježavaju ovaj dan sjećanja.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je 20-minutni Alispahićev film.

U Evropi je ubijeno pola miliona Roma, u Hrvatskoj 28.000 Roma, u Srbiji 16.000  BiH jedina je evropska zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima zahvaljujući odlučnoj akciji bošnjačkih uglednika koji su formirali odbor za spas Roma te donijeli Rezoluciju kojom Rome proglašavaju sastavnim dijelom bošnjačkog naroda, čime su romski narod zaštitili od rasističkih zakona.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*