Mostar: Upriličen susret domaćih i njemačkih gospodarstvenika

Susret gospodarstvenika u Mostaru upriličen je danas u organizaciji Gospodarske komore Grada Mostara i Predstavništva njemačke gospodarske komore u BiH.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u prostorijama Tehnološkog parka „Intera“, istaknuta je važnost ulaganja u kvalitetu obrazovanja kao snažnog temelja napretka na europskom putu BiH.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović istaknuo je kako je nužno funkcioniranje države, odnosno potrebno je da politika stvori okvire kako bi ekonomija mogla funkcionirati.

– Očigledno je da u BiH nedostaje kvalificirane radne snage. Neprihvatljivo je imati 40 ili 50 posto nezaposlenih mladih ljudi, a da nemamo kvalificirane ljude – poručio je Juratović.

Naveo je kako je Njemačka spremna pomoći kako bi se ova regija razvila.

– Ali jedno treba znati a to je da 90 posto posla trebaju odraditi domaći poduzetnici, državne institucije i da je potreba politička volja, te da je ostalih 10 posto pomoć koju će dobiti kroz ekspertize i iskustva – kazao je Juratović.

Da bi se popravio poslovni ambijent u našoj zemlji, voditelj bilateralne suradnje između Njemačke i BiH Alexander Mardian navodi kako poduzeća moraju biti konkurentnija, a da bi se to stvorilo, mora se obrazovati kvalitetna radna snaga.

Ministar gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Amer Zagorčić kazao je kako prvo što moraju uraditi jeste da domaći gospodarstvenici posluju pozitivno i da se stvore pozitivni ambijent poslovanja kako bi privukli strane investitore. Istaknuo je i to kako su krenuli s pravljenjem zakona o strateškim ulaganjima.

Senator u Senatu njemačkog gospodarstva Oliver Dust istaknuo je kako bi bilo od velikog značaja uvođenje dvojne profesionalne edukacije, izrazivši nadu kako bi se s primjenom te edukacije moglo započeti u rujnu iduće godine.

– Riječ je o tome da, ada mladi završe srednju škole i uposle se, da idu na dodatnu zanatsku edukaciju – pojasnio je Dust.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Zlatko Hadžiomerović istaknuo je kako će njegovo ministarstvo biti na usluzi kako bi sustav dualnog obrazovanja zaživio.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*