Šefica diplomatije Bugarske danas sa bh. zvaničnicima

Drugog dana posjete Bosni i Hercegovini zamjenica premijera i  ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva u Sarajevu će razgovarati sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i ministrom vanjske trgovine  i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Zaharijeva je, uoči susreta sa najvišim bh.zvaničnicima, izjavila kako će prioritet bugarskog predsjedavanja EU (u prvoj polovini naredne godine) biti podrška zemljama zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Uniji.

Potvrdila je da, iako proširenje trenutno nije popularna tema među zemljama članicama Evropske unije, Estonija, Austrija, Bugarska i Rumunija se i dalje snažno zalažu za prijem zemalja zapadnog Balkana u EU.

Šefica bugarske diplomatije sinoć se u Sarajevu sastala sa gradonačelnicima i načelnicima opština iz BiH koje su aplicirale za dodjelu sredstava iz Bugarskog razvojnog programa.

Novi razvojni projekat Bugarske, namijenjen lokalnim samoupravama u BiH, vrijedan je 230.000 eura, dok je prošli iznosio 260.000 eura.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*