Predah od vrelina može se očekivati od 10.avgusta

Prema prognozama meteorologa veoma toplo i suho vrijeme zadržat će se i narednih dana u našoj zemlji. Kratak predah od vrućina stanovništvo će osjetiti u dane vikenda.

„U nedjelju možemo očekivati blage nestabilnosti u vidu lokalnih pljuskova koji mogu da budu praćeni i grmljavinskim nepogodama kao i gradom.“, navodi Dženan Zulum klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„Sredinom tek naredne sedmice moguće je očekivati prodiranje fronte koja bi mogla da donese pad temperatura i izvjesnu količnu padavina.“, ističe Zulum.

Do 10. augusta na snazi su upozorenja odnosno upaljeni su meteoalarmi te se stanovništvo i dalje treba pridržavati uputa i savjeta nadležnih ograna i ljekara.

„Crvenog tipa je u južnim odnosno sjevernim krajevim naše zemlje dok su  centralni dijelovi Bosne pod narandžastim meteoalarmom.“, navodi Zulum.

Visoke temperature i sparina kod osjetljivih osoba u narednim danima mogu izazvati reakcije u vidu glavobolje, iscrpljenosti, promjene raspoloženja, a u noći nesanicu. Hronični bolesnici i meteoropati ne bi smjeli pretjerivati sa aktivnostima. Tokom grmljavinskog nevremena preporučuje se izbjegavati boravak na otvorenom prostoru.

(Agencije)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*