Tri bombaška napada u sirijskoj pokrajini Idlib, najmanje 12 mrtvih

Najmanje 12 osoba je poginulo, a više od 40 je ranjeno u eksplozijama automobila bombi koje su se danas dogodile u pokrajini Idlib na sjeveru Sirije, saopćila je posmatračka grupa.

Deset osoba, uključujući djecu, je poginulo, dok je 30 osoba ranjeno kada je automobil bomba eksplodiralo na pijaci u gradiću Dana na sjeveru Idliba, kazali su iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, prenosi Xinhua.

Broj žrtava bi se mogao povećavatii jer je veliki broj ranjenih u kritičnom stanju.

Iz Opservatorije, koja se oslanja na izvještaje mreže aktivista na terenu, su naveli da je ovo već treća eksplozija koja se dogodila u Idlibu za nekoliko sati.

Dvije eksplozije su nakon ponoći istovremeno odjeknule Danom, pri čemu su poginule dvije osobe, a deset ih je ranjeno, saopćeno je iz Opservatorije.

Iz Opservatorije, međutim, nisu rekli koliko ekstremista je ubijeno ili ranjeno, niti šta je tačno bila meta bombaških napada.

Idlib je u posljednje vrijeme postao centar borbi između pobunjeničkih grupa, posebno Nusra Fronta i Pokreta Ahrar al-Sham.

Obje grupe su bile saveznici prije nego što se Pokret Ahrar al-Sham okrenuo protiv Nusre, posebno nakon što je međunarodna zajednica proglasila Nusru terorističkom organizacijom, nakon čega su se mnoge pobunjeničke grupe okrenule protiv nje.

Nusra Front ili Front za oslobođenje Levanta,nedavno je istjerao Ahrar al-Sham iz većeg dijela Idliba, ali bombaški napadi između ove dvije grupe su nastavljeni.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*