Let's Do It: Štete negativnog djelovanja na prirodu građani sami ispaštaju

Vremenske neprilike koje su prethodne sedmice pogodile naš region, još jedan su od pokazatelja koliko malo računa vodimo o prirodi.

Činjenica koja se ne smije zaboraviti i koja nam treba biti pohranjena u svijesti je da na području BiH postoji oko 12.000 ilegalnih deponija, što ne predstavlja zanemarljiv broj. Također, bitno je spomenuti da godišnja količina opasnog otpada iznosi oko 1.018.035 tona.

Uzrok tome je nerazvijena svijest i nemarnost stanovnika, koji svoj otpad odlažu na neadekvatna mjesta, kao što su korita rijeka, šume i livade, uništavajući tako prirodne ljepote kojima je naša država bogata.

Projekat „Let's Do It- očistimo zemlju za 1 dan“, od svog začetka radi na podizanju svijesti i promicanju važnosti o pravilnom odlaganju i upravljanju otpadom, prije svega upozoravajući na posljedice i cijene koje su uslovljene sve većim količinama otpada, koje stvaraju dodatni pritisak na okoliš, zdravlje ljudi, na floru i faunu. A tih posljedica bili smo svjedoci i prilikom majskih poplava, koje su prouzrokovale velike štete, kako privatnim tako i privrednim subjektima.

„Ono na što je ‘Let's Do It’ upozoravao od početka svog postojanja i djelovanja, nažalost, se obistinilo tokom ovog vanrednog stanja. Jedan od glavnih razloga zašto je došlo do ovih poplava jesu i zapuštena riječna korita, koja su ustvari u takvo stanje dovedena uslijed nekontrolisanog ilegalnog odlaganja otpada u prirodu, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta “Let’s Do It Tuzla“

“Let's Do It Tuzla” i ovlašteni operater sistema za postupanje s ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH, “Eko život” d.o.o. Tuzla, 27.06.2014. godine realizovali su akciju čišćenja korita rijeka Jale i Soline koje su uslijed elementarnih nepogoda koje su zadesile našu zemlju, ostale zatrpane nepreglednim gomilama otpada.

Na ovaj način dali smo dobar primjer i poticaj da se svi angažuju i svoje slobodno vrijeme iskoriste na koristan način. Međutim, korita ovih rijeka ponovo su ‘bogata’ velikim količinama otpada koje je bujica vode nanijela u poplavama koje su nas zadesile prije nekoliko dana.

“Našim akcijama koje svake godine provodimo trudimo se da pošaljemo sliku našim sugrađanima da ono što radimo nam nikako nije korisno, te da ćemo za štete našeg negativnog djelovanja na prirodu na kraju sami ispaštati, dodao je Kavgić.

Sve zainteresovane sugrađane „Let's Do It Tuzla“ poziva na angažman i saradnju u narednom periodu, kako bih osigurali zdraviju i ljepšu životnu sredinu.

Osim građana i građanki Tuzle, pozivamo i nadležne institucije da daju svoj doprinos našem projektu, utičući na izmjene i dopune zakona o kažnjavanju za ilegalno odlaganje otpada.Kao pojedinci možemo napraviti male korake, ali zajedno možemo učiniti puno više, na jednostavniji i efikasniji način.

(‘Let's Do It’ /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*