Knin: Hrvatska obilježava 22. godišnjicu “Oluje”

Danas se u Kninu održava centralna manifestacija obilježavanja 22. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana branitelja. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je u današnjem obraćanju da je Oluja najveća pobjeda u novijoj hrvatskoj historiji te izrazila žaljenje zbog svih stradanja Srba naglašavajući da hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijim žrtvama.

U Knin su jutros došli visoki državni zvaničnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu , položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede “Oluja 95” gdje su se okupili i brojni branitelji.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u prisustvu državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. godišnjice “Oluje”.

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-policijskoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši tačno vrijeme kada su na današnji dan prije 22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Obilježavanje će biti nastavljeno do kasnih večernjih sati.

Organizatori danas u Kninu, kao i ranijih godina, očekuju desetine hiljada ljudi.

Hrvatska vojska je 1995. godine, od 4.do 7. avgusta, u samo 84 sata , vratila kontrolu nad područjima u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, koja su četiri godine bila pod vlašću samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Obilježavanje ove vojno-policijske akcije počelo je juče, između ostalog, polaganjem cvijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj, sjednicom Vlade u Kninu i prijemom koji je za ratne zapovjednike Hrvatske vojske upriličila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar-Kitarović: Žao nam je svakog života, i hrvatskog i srpskog
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović slaže se da se treba pokloniti svim žrtvama.

”Žao nam je svakog života, i srpskog i hrvatskog, svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.
“Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti ‘Oluju’ kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova.

Plenković: Oluja spriječila još jednu Srebrenicu
Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i kći poginulog hrvatskog branitelja Nikolina Mataija, u svom obraćanju u Kninu apelirali su na slogu, kojom se Hrvatska 90-ih oduprla višestruko jačem neprijatelju i pobijedila u Domovinskom ratu.

“Osim pobjede, danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu”, istaknuo je hrvatski premijer čestitavši građanima Dan pobjede, a braniteljima njihov dan.

S kninske tvrđave Plenković je istaknuo državničku odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika i požrtvovnosti branitelja. Hrvatska je, rekao je, oslobođena, danas je članica NATO-a i EU, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu i vojno-policijske akcije Oluja u kojoj je za manje od četiri dana oslobođen velik dio domovine. Mnogo je hrvatskih Srba napustilo zemlju, ali se dio njih vratio i taj proces treba nastaviti, poručio je Plenković.

Ponovio je da je “Oluja” promijenila odnos snaga u BiH te “spriječila još jednu Srebrenicu”.

“To je bila prekretnica i ostat će upamćena kao najveća pobjeda sinergije hrvatske vojske i policije”, rekao je Plenković poručivši svima onima koji danas kritiziraju “Oluju” kako “Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku”.

Povodom obilježаvаnjа sjećаnjа na “Oluju” širom Srbije u podne sirene
U Srbiji će se u podne oglasiti sirene povodom obilježаvаnjа Dаnа sjećаnjа nа strаdаnje Srbа u hrvatskoj oružаnoj аkciji “Olujа”, najavio je MUP Srbije.

Dodaje se da će biti emitovаn jednoličаn zvuk zа prestаnаk opаsnosti, u trаjаnju od 60 sekundi.

Centralna manifestacija održana je sinoć u Novom Sadu.

Polaganjem vijenaca za oko 2000 poginulih i nestalih Srba u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” u Banjaluci je jutros počelo obilježavanje 22. godišnjice otkako je iz Hrvatske prognano oko 220.000 Srba .

Za sve stradale Krajišnike u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” u Hramu Hrista spasitelja služen je parastos . Za podne u Narodnom pozorištu Republike Srpske najavljena je tribina pod nazivom ‘Dani tuge i sjećanja’.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*