Hiljade bijelih balona sa imenima logoraša pušteno u zrak u Omarskoj

Na mjestu nekadašnjeg logora, koji su formirali Srbi, danas se okupilo nekoliko hiljada ljudi, preživjelih logoraša, građana i gostiju.

Prisutnima su se, nakon obilaska kompleksa nekadašnjeg logora, obratili Mirsad Duratović, u ime udruženja logoraša, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, Satko Mujagić, osnivač grupe “Čuvari Omarske”, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore.

Protokolarni dio ceremonije završen je polaganjem cvijeća ispred takozvane Bijele kuće, a u zrak je pušteno hiljade bijelih balona sa ceduljama na kojima su bila ispisana imena i prezimena logoraša.

Pojedini mediji su objavili da je obilježavanje zločina u logoru Omarska i godišnjice njegovog raspuštanja skraćena, jer je grupa ljudi predvođena Sejfudinom Tokićem prekinula govor Satka Mujagića, vrijeđajući ga i provocirajući.

Logor Omarska otvoren je 26. maja, a zatvoren je avgusta 1992. godine.

Kroz njega je prošlo oko osam hiljada logoraša, a njih 700 je ubijeno ili se još vode kao nestali.

Za zločine počinjene u logoru Omarska, Haški tribunal je osudio sedam osoba srpske nacionalnosti, dok su za zločine počinjene na području Prijedora vode procesi protiv još 27 osoba.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*