Više od stotinu migranata ušlo u špansku enklavu

Deseci migranata iz subsaharske Afrike prešli su rano jutros iz Maroka u Španiju, nakon što su prošli kroz granični prelaz koji vodi do španske enklave Ceuta, saopćile su vlasti.

Migranti često pokušavaju ilegalno preći granice dvije španske enklave u sjevernoj Africi, Ceuta i Melilla, često preskačući ograde visoke do šest metara, na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica.

Grupa od više od stotinu migranata jutros je preskočila ogradu koja se često koristi kao granična kontrola, iznenadivši marokanske i španske snage sigurnosti, saopćio je Reutersov svjedok.

Crveni križ je saopćio da je pružio pomoć za 186 ljudi nakon jutarnjeg masovnog preskakanja granične ograde. Četvero migranata prebačeno je u bolnicu.

Kada se nađu u španskim enklavama, migranti se obično prebacuju u privremene prihvatne centre na španskom kopnu, ili se vraćaju u svoje matične zemlje.

Brojni migranti pokušavaju ući u Španiju, kako bi se domogli drugih krajeva Evrope. Broj prelazaka u Ceutu i Melillu, kao i broj migranata koji pokušavaju ući u Španiju iz sjeverne Afrike je u porastu, iako je ruta između Italije i Libije ostala najpopularnija među izbjeglicama.

Crveni križ saopćio je prošle sedmice da je u ovoj godini 4.700 migranata prešlo u špansku maticu i u Ceutu i Melillu, što predstavlja rast s 3.600 u istom periodu prošle godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*