Evropa se bori s “Luciferom”

Toplotni talas “Lucifer” zadaje probleme širom južne Evrope, uprkos manjem padu temperature. Dijelovi Grčke i Makedonije proglasili su vanredno stanje, zbog bojazni da će višestruki šumski požari koji su i dalje van kontrole nastaviti da se šire.

Tri osobe su umrle tokom snažne oluje u Italiji, koja je uslijedila nakon vrelog talasa u sjevernim dijelovima zemlje.

U Sevilji u Španiji danas se očekuje 40 stepeni Celzijusovih, a u Rimu 39. U Atini se predviđa 37 stepeni, u Firenci 35, a na francuskom ostrvu Korzika, koje je pogođeno šumskim požarima posljednjih dana, oko 34 stepena.

U ostalim područjima pogođenim sušom i visokom temperaturom, tokom vikenda došlo je do pada temperature.

U dijelovima Makedonije proglašeno je vanredno stanje zbog šumskih požara u sjeverozapadnom planinskom regionu, koji nisu stavljeni pod kontrolu. Policija je potvrdila da je izgorjelo tijelo pronađeno u selu u blizini makedonske prijestonice Skoplja, dok su u selu Mogilec u centralnom dijelu zemlje izgorjele dvije kuće i ambar.

U Italiji su tri osobe stradale usljed snažne oluje nakon toplotnog talasa. Među žrtvama je jedan 41-godišnji Belgijanac. On je poginuo nakon što je drvo palo na njegov šator u ljetnjem kampu u dolini Tramontina, u regionu Friuli, na sjeveroistoku Italije.

Još jedna osoba je poginula kada je drvo, koje je oluja iščupala iz korijena, palo na ljude tokom festivala u Marciji na Dolomitima.

Jedan planinar poginuo je od udara groma na planinskom putu u istom području na planini Marmolada.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*