OCD “Jezero Modrac” traži pokretanje procesa za izmjene Zakona o zaštiti akumulacije Modraca

„Zaštita jezera Modrac je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja”, rekao je premijer Umihanić na sastanku sa članicama Organizacija civilnog društa – OCD „Jezero Modrac“ održanom sredinom aprila.

Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac, podsjećaju iz ove organizacije  i ističu da je dogovoreno da će Vlada TK u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac.Cilj je dosljednja implementacija i pronalaženje rješenja za zaustavljanje zagađenja sliva i jezera Modrac od strane rudnika.

Iz Organizacije civilnog društva OCD “Jezero Modrac” upozoravaju da je od sastanka prošlo četiri mjeseca, a da se ništa nije dogodilo i postavljaju pitanje da li se ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanju tog problema.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da su površinske vode u slivu Akumulacije prekomjerno zagađene i da su daleko zagađenije od nivoa koji je definiran Uredbama.

Zbog ovako teške situacije 2006. godine je Vlada TK donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac (”Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 5/06) koji je trebao omogućiti njenu zaštitu. Međutim, ovaj zakon se veoma malo ili nimalo ne implementira.

Koordinacioni tim za zaštitu akumulacije Modrac i OCD su diskutirali na ovu temu i zaključili da je na osnovu dosadašnjih iskustva i poteškoća u implementaciji Zakona neophodno uraditi njegove izmjene i dopune kako bi se osigurala njegova implementacija.

Predstavnici mreže OCD “Jezero Modrac” traže pokretanje procesa koji će dovesti do izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac i omogućiti doslednju zaštitu naših rijeka i jezera Modrac.

(OCD “Jezero Modrac” / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*