Iz Sarajeva krenula prva grupa vjernika u Medinu, iz Tuzle se noćas kreće na Hadž

Jutros je prema Medini direktnim letom iz Sarajeva krenula prva grupa vjernika u Medinu na Hadž. Prije odlaska na avion vjernici su se okupili u Fahdovoj džamiji , gdje su dobili osnovne upute o putovanjui.  Izaslanik muftije sarajevskog  Ferid-ef. Dautović je predvodio sabah-namaz i poželio sretan put i boravak vjernicima. Ikrar-dovu je proučio Izet ef. Čamdžić. Ukupan broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine je 1.730. Među hadžijama koji će otputovati nalaze se i maloljetnici, kao i najmlađi putnik, beba stara sedam mjeseci.

Kada je riječ o odlasku vjernika sa područja Muftiluka tuzlanskog predvidjen je odlazak njig 259.  Odlazak hadžija  planiran je  u dvije grupe. Noćas polazi prva grupa od 90 budućih hadžija. Polazak i ispraćaj su ispred džamije Kralj Abdulah  Tuzli. Druga grupa od 169 hadžija polazi takođe  u petak, prije džuma namaza.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u četvrtak, 31. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio hadža, te se sve hadžije 9. Zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama. Kurban bajram traje četiri dana, a počinje 1. septembra.

Povratak hadžija je planiran od 6. do 10. septembra.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*