A car drives past trees in autumn colors in the mountains outside Almaty, Kazakhstan, October 4, 2015. REUTERS/Shamil Zhumatov

Slijedi izraženije zahlađenje, ali ne i potpuni kraj ljeta

Nakon kraćeg niza stabilnih dana koji su obilježeni prilično prijatnim i tek malo iznadprosječnim temperaturama zraka, sa zapada Europe nam se približava novo pogoršanje vremenskih prilika.

Atmosferski pritisak već sutra opada u našim krajevima. Sve ćemo to zahvaliti jednoj hladnoj fronti u sklopu Genovske ciklone koja će u subotu popodne iz smjera Italije odmicati prema Istri i Sloveniji, kasno poslijepodne zahvatiti sjeverozapad Hrvatske, da bi u noći sa subote na nedjelju stigla i do područja Bosne i Hercegovine i Srbije uzrokujući kišu, pljuskove, grmljavinu te značajniji pad temperatura, ponegdje i za više od deset stupnjeva u odnosu na subotu.

Važno je spomenuti da ćemo osjetiti samo frontu, ali ne i sami ciklonalni utjecaj, kako će ista odmicati zapadnije uz talijansku obalu Jadrana, pa će samim tim i promjena vremena biti prilično brza, što će potvrditi i stabilizacija vremena u ponedjeljak, a i količine oborina ponovo posvuda ostaju prilično oskudne. Uoči fronte koja bude dospijevala prema našim krajevima, ciklona kako bude ulazila u Jadran pružit će svoj jedan manji ogranak i prema nama, a od nje oformit će se i zanemariva izolirana, slaba i plitka visinska dolina nad Vojvodinom od koje nećemo imati većeg utjecaja kako će ta ista pri nailasku fronte vrlo brzo odmicati dalje prema istoku Europe.

Kako ćemo se naći pred promjenom vremena i u toplom sektoru djelovanja ciklone ispred fronte koja bude dolazila u jugozapadnoj visinskoj struji sa zapada Mediterana pritjecat će vrlo topao zrak i podizati temperature do vrlo visokih 38 stupnjeva. Prodorom fronte, visinsko strujanje će se iz jugozapadnog promijeniti u sjeveroistočno, a samim tim pritjecat će i sve svježiji zrak sa sjeveroistoka Europe.

Na osnovu izvedene sinoptičke slike, vrijeme sutra u Bosni i Hercegovinivećinom stabilno, pretežno sunčano i vrlo vruće. U drugom dijelu poslijepodneva na sjeverozapadu Bosne uslijedit će karakteristično predfrontalno dejstvo praćeno razvojem tankog sloja slojevite naoblake iz koje neće pljuštati, no brzo će se razrijediti. U ostatku zemlje sunčano, tek uz slab razvoj dnevne naoblake. U noći naoblačenje iz pravca Korduna prvo zahvata Krajinu i sjever Bosne, a u prijepodnevnim satima nedjelje stiže i u ostatak zemlje donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu. Zbog prethodno zagrijane podloge tla, na sjeveru i sjeverozapadu zemlje pri prodoru osjetno svježije zračne mase na toplo tlo, visoke su vjerovatnoće na razvitak vertikalne oblačnosti koja bi imala za posljedicu i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom, lokalno većom količinom padavina i olujnim vjetrom. Na području Krajine se očekuje i najviše padavina (od 10 do 20 litara), a u ostatku zemlje u nedjelju većinom od 2 do 10 litara. Intenzitet vjetra sutra slab do umjeren, pretežno jugozapadni. U noći, prodorom fronte, na sjeveru i sjeverozapadu zemlje prolazno će zapuhati jak, na udare i vrlo jak, sjeverac i sjeveroistočnjak, no brzo će slabjeti na umjeren.

Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 22 do 27. Najviše dnevne vrijednosti uglavnom od 32 do 38 stupnjeva.

U nedjelju u prijepodnevnim satima u gotovo cijeloj zemlji sa slabom kišom, dok u drugom dijelu dana slaba kiša i pljuskovi se očekuju najviše u centralnom, istočnom i jugoistočnom dijelu zemlje, a u Krajini i na sjeveru Bosne uglavnom suho zbog jačanja atmosferskog pritiska i pružanja grebena srednjoeuropske anticiklone pa će doći do stabilizacije vremenskih prilika. Kako će doći do razlike u pritiscima, niskog na jugu i visokog na sjeveru, uspostavom izraženog gradijenta, bit će i razmjerno vjetrovito uz većinom umjeren, ponegdje na sjeveru i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a u Hercegovini bura će biti u jačanju. Temperature posvuda između 18 i 23 stupnja. Ponedjeljak donosi stabilizaciju prilika, ali temperature rastu za 3 do 4 stepena u odnosu na nedjelju. Utorak ponovo donosi pretežno sunčano i toplo vrijeme, a iz dana u dan temperature sve više, pa će prema kraju sedmice po trenutnim izgledima biti ponovo i vruće, piše amater meteorolog Nedim Sladić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*