Uredba o kriterijima za dodjelu sredstava za otklanjanje posljedica poplava i obnovu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Uredbu koja utvrđuje kriterije za dodjelu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom, saopćeno je danas iz Ureda  za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Uredbu primjenjuje Fond za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriju Federacije BiH sukladno nadležnostima utvrđenim Zakonom o osnivanju Federalnog fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH i njegovim statutom.

Kriteriji propisani ovom uredbom primjenjuju se na fizičke i pravne osobe predviđene člankom 10. stavak 1. Zakona o financiranju potpore za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom.

Također, kriteriji se primjenjuju i na općine koje se pojavljuju kao korisnici sredstava Fonda.

Među kriterijima koje mora ispunjavati fizička osoba je da je državljanin BiH i da je u vrijeme prirodne nepogode proglašene Odlukom o proglašenju stanja prirodne nepogode na području FBiH uzročene obilnim kišnim padavinama, imala imovinu na teritoriji općine zahvaćene prirodnom nepogodom. Kriterij je i da joj je odlukom nadležnog povjerenstva utvrđen nastanak štete na imovini i da je šteta prouzročena prirodnom nepogodom.

Pravo na dodjeljivanje sredstava ne može ostvariti više od jedne osobe iz pripadajućeg kućanstva.

Za dodjeljivanje sredstava pravna osoba mora ispunjavati uvjete da je u vrijeme prirodne nepogode obavljala gospodarsku djelatnost za koju je registrirana te da je odlukom nadležnog povjerenstva na njenoj imovini utvrđen nastanak štete prouzročene prirodnom nepogodom.

Sredstava će biti dodijeljena općinama na čijoj je teritoriji usljed prirodne nepogode nastala šteta na infrastrukturnim objektima ili da je na teritoriji općine usljed prirodne nepogode došlo do aktiviranja klizišta, odnosno da postoji objektivna opasnost od aktiviranja klizišta.

Danas donesena uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*