Zavod za javno zdravstvo i Crveni križ FBIH izdali letak s instrukcijama o eboli

Zavod za javno zdravstvo i Crveni križ Federacije BiH izdali su letak sa instrukcijama kako smanjiti rizik od širenja infekcije kada je u pitanju zarazna bolest ebola.

Leci će u narednom periodu biti distribuirani na najfrekventnije granične prijelaze u BiH, da bi s teškom infekcijom upoznali što veći broj putnika i osoblja koje prelaze granicu i ulaze u BiH s udaljenih destinacija, posebno Afrike, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Na letku je naznačeno na koji način se ebola prenosi, koji su simptomi bolesti, te kako smanjiti rizik od širenja infekcije.

Također, opisani su vidovi prevencije od ebole, a navedeno je da ne postoji specifična terapija za bolest ili cjepivo, kao i da je stopa smrtnosti zaraženih ebolom 90 posto.

Zavod za javno zdravstvo i Crveni križ FBiH preporučuju osobama koje dolaze iz krajeva s registriranim oboljevanjem od ebole, a koje su u prethodnih 21 dana mogle biti u kontaktu s osobom oboljelom, sumnjivom ili umrlom od te bolesti, da se odmah jave ljekaru radi provjere zdravstvenog stanja i stavljanja pod nadzor u trajanju od 21 dana od posljednjeg rizičnog kontakta.

Ebola je bolest porijeklom iz Centralne i Zapadne Afrike, osobito ruralnog područja u blizini tropskih šuma. Trenutno je zabilježeno epidemijsko izbijanje te bolesti u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Nigeriji.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*