Ministar Bijedić na Tunelu Karaula: Ovo je istorijski momenat za građane Tuzle i TK

Magistralni put Sarajevo-Tuzla konačno će biti kraći, a protok ljudi i roba će biti brži i udobniji nego dosad, istaknuto je danas na ceremoniji kojom je ozvaničen početak radova na bušenju tunela Karaula sa olovske strane (Karaula-jug).

Izgradnjom tog tunela, mostova i trase skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta se za sto metara.

Ceremoniji početka radova na bušenju tunela Karaula, među ostalim, prisustvovali su federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, te predstavnici JP Ceste Federacije BiH, izvođača, kao i nadzora radova i načelnici Općina Kladanj i Olovo.

Ministar Bijedić je kazao da je ovo istorijski momenat za sve građane Tuzle i Tuzlanskog kantona jer se na ovaj način skraćuje put između Tuzle i Sarajeva sa tunelom ispod Karaule i sa četiri planirana mosta ili vijadukta koji će biti na ovoj trasi.

Dodao je da je ovo projekt koji je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija započelo prije dvije i po godine. Inače, na tom dijelu magistralnog puta između Tuzle i Sarajeva u posljednjih 50 godina gotovo se ništa nije radilo na modernizaciji i ubrzanju, a posebno su otežani uslovi za vožnju u zimskom periodu zbog poledice i snijega. Bijedić je naveo da je također bitno da će se na ovaj način približiti i općine Olovo i Kladanj, a kroz tunel će se izvršiti i energetsko povezivanje ovih područja.

– Ugovoreni rok je 16 mjeseci tako da će se do kraja 2015. godine ovom trasom normalno komunicirati –  dodao je Bijedić.

Direktor Cesta FBiH Filip Vujeva je kazao da će se učiniti sve da rodovi budu završeni i prije roka , napominjući da su također započeli radovi i sa sjeverne strane tunela. Kako je rekao, gradi se i pomoćni evakuacioni tunel  dužine 460 metara.

( Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*