Borci ispred Vlade FBiH ponovo stupili u štrajk glađu

Jutros u 7 sati 16 demobilisanih boraca koji duže od dva mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH ponovo su stupili u štrajk glađu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao predstavnik Radne grupe Vlade Federacije BiH za pregovore s demobilisanim borcima, ponovo je pozvao borce okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da odrede svoje predstavnike za pregovore i, ukoliko žele, odmah budu primljeni na razgovore u sjedištu Vlade Federacije BiH.

“Nismo niti ćemo ih ikada odrediti predstavnike. Došli smo lično, svako za sebe. Do sada svi predstavnici koji su bili više ih ovdje nema i zato više nikome ne vjerujemo. Neka oni odrede delegaciju i dođu među nas”, rekao je za N1 demobilisani borac Emir Sofić.

Među borcima koji su stupili u štrajk glađu su i dvije žene.

“U štrajk smo stupili jer nam se niko nije obratio. Štrajk je predviđen tri dana, a ako nam se niko ne obrati poduzećemo nove mjere. Ako ostanemo živi i zdravi dogovorit ćemo se šta ćemo dalje napraviti”, izjavio je Sofić.

Nedavno su prekinuli štrajk zbog lošeg zdravstvenog stanja boraca.

“Svi smo obolili. Borci smo se od 1992. do 1995. godine. Svi smo pod lijekovima i imamo terapije. Prvi štrajk glađu je bio štrajk upozorenja. Trojici je pozlilo, ovdje je bila i hitna pomoć. Jedan od boraca je slomio nogu, nakon što je pao jer mu je pozlilo. On je i danas stao uz nas, nismo ga uspjeli odgovoriti da ne štrajkuje jer je rekao šta bude s nama biće i s njim”, ispričao je Sofić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*