Novi požari u okolini Mostara, ozbiljna situacija na izletištu Rujište

Od prijepodnevnih sati aktivirao se požar na planinskom izletištu Rujište, dvadesetak kilometara sjeverno do Mostara, koji se kasnije proširio. Na dvije odvojene lokacije gori trava, nisko rastinje, ali i gusta šuma.
“Od jutros su vatrogasci na terenu i stanje je sve gore. Prvo je gorila trava i nisko rastinje iznad lokaliteta Snježne kuće, a kasnije se vatra proširili i na šumu. Sad gori i na drugoj lokaciji, na suprotnoj strani, stanje je vrlo ozbiljno. Na terenu se nalazi dvadeset vatrogasaca naše jedinice, sedam vozila, kao i vatrogasci DVD Rujište sa svoja dva vozila”, kazali su za Klix.ba iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Rujište je bogato crnogoričnom šumom, endemskim vrstama bora i munike te su požari na ovom lokalitetu opasniji i teži za stavljanje pod kontrolu. Kako saznajemo na terenu se spekuliše da su požari podmetnuti.

Osim požara na Rujištu, gori još uvijek lokalitet sela Kokorina na platou Podveležja, kao i na širem lokalitetu Drežnice gdje gori teško pristupačan teren.

 

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*