URDOSA zatražila od premijera Novalića da Vlada FBiH ispuni obećanje i počne finansirati gradnju Centra za autizam

Povodom odbijanja zahtjeva Skupštine Tuzlanskog kantona za osiguravanje sredstava iz Budžeta FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje, a prema odluci Federalne vlade od augusta ove godine, roditelji, porodice i članovi Udruženja roditelja djece osoba s autizmom URDOSA  uputile su otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenje novom ignorantskom i diskriminarajućom odlukom Vlade F BiH, u odnosu prema djeci osobama s autizmom. Javnost Bosne i Hercegovine podsjećaju da borba URDOSA za osnivanje prvog Centra za autizam u BiH traje gotovo 10 godina, da je gradnja Centra počela u Tuzli prije dvije godine, ali da je projekat u problemima zbog nedostataka finansijskih sredstava. Vlada TK izdvojila do sada za izgradnju centra 300 hiljada KM, a Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole za izgradnju.

“Molimo Vas da ispunite dato obećanje, da će se Vlada FBiH” finansijski uključiti, kada projekat izgradnje počne. Ponavljamo još jednom ! Izgradnja objeklta je počela prije 2 gopdine”, stoji, između ostalog, u Otvorenom pismu premijeru Novaliću. URDOS-a poziva premijera FBiH da konačno napravi zaokret i da na putu ka članstvu u EU Vlada F BiH počne poštovati osnovna ljudska prava djece osoba s autizmom.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*