Žene Srebrenice u Tuzli obilježavaju Međunarodni dan nestalih

Obilježavanje Međunarodnog  dana  nestalih u Tuzli  organizira Udruženje građana “Žene Srebrenice”, kada će biti pušteni baloni s porukom “Gdje je”.

Iz Udruženja naglašavaju da se 11. jula 1995. godine dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

– Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija i svijet nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni u “Zaštićenoj zoni Srebrenica”, nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – istaknuto je iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

Jedanaestog jula ove godine identificirana je i ukopana 71 osoba s nekompletnim, posmrtnim ostacima ubijenih žrtava u julu 1995. godine u Memorijalnom Centru Potočari-Srebrenica, saopćeno je iz Udruženje građana “Žene Srebrenice” – Tuzla, koje poziva sve građane, ostala udruženja i mlade da im se pridruže u obilježavanju ovog dana.

Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. augusta, a porodice nestalih širom svijeta pozvat će i ove godine na rasvjetljavanje sudbine desetina hiljada ljudi koji nestanu u toku jedne godine uslijed oružanih sukoba i drugih uzroka.

Udruženja porodica na zapadnom Balkanu organizirat će razne manifestacije tim povodom i u  Prijedoru, Ilijašu, Ozrenu, Bijeljini, Mostaru, Brčkom i Sarajevu. Slične aktivnosti bit će održane i u Zagrebu, Beogradu i Prištini.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*