U avgustu povećana koncentracija polena ambrozije u zraku

Ambrozija je izuzetno raširena biljka na našim prostorima a u avgustu je najveća koncentracija njenog polena u zraku. S obzirom na to da je na ambroziju alergična svaka 10 osoba na svijetu, ambulante su u ovom periodu prepune pacijenata koje traže pomoć.

Kihanje, svrab, peckanje, suzenje očiju, u težim oblicima gušenje i astmatski napadi, samo su neki od simptoma sa kojima se suočavaju alergične osobe. To otežava svakodnevne životne aktivnosti, istakla je prim. dr Samira Srabović, šef Odjeljenja porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Alergija na ambroziju može biti urođena ili stečena, a najčešće se liječi histaminicima, kao i sprejevima za nos koji štite sluznicu od polena. Ukoliko uočite prve simptome odmah se javite ljekaru kako alergija ne bi poprimila teže oblike.

Ono što alergične osobe mogu uraditi da same sebi pomognu jeste izbjegavanje kretanja van domova između 10 i 17 sati, kada je najveća koncentracija polena u zraku. Preventivne mjere su i zatvoranje prozora, svakodnevno tuširanje, pranje odjeće i kose.

Polen ambrozije je jedan od najznačajnih alergena u zraku i vrlo brzo se prenosi na velike razdaljine. Ambrozija se veoma teško suzbija a najdjelotvorniji pristup suzbijanju uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere.

Sigurno je da je adekvatno suzbijanje ambrozije jeftinije nego liječenje velikog broja pacijenata koji se bore sa neugodnim simptomima koje izaziva polen ove biljke.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*