Požari: Najgora situacija na Rujištu i Općini Trebinje

Situacija sa požarima u Hercegovina nešto je povoljnija nego prethodnih dana, ali je ipak kritično na Rujištu i u trebinjskoj općini, gdje se vatra i dalje širi.

Kako je još jučer planirano, prostor Rujišta trebalo bi da bude prvi na kome će danas djelovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u nastojanju da lokalizira vatru.

Požar na Rujištu je i dalje aktivan i širi se, ali trenutno nema ugroženih objekata, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na jednom dijelu požarišta, na lokalitetu Vilinog klanca, teren je miniran i nepristupačan. Upućen je zahtjev za ponovno angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Zahtjev za pomoć i iz Trebinja
Civilna zaštita grada Trebinja uputila je zahtjev Republičkoj upravi Civilne zaštite za prioritetno djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na požarištima na području ovog grada.

Šef odsjeka gradske Civilne zaštite Miljan Tomašević rekao je da očekuju da helikopter djeluje danas, napominjući da vatra gori na više lokacija i da se širi u krakovima prema naseljenim mjestima.

On je naveo da su požari jutros aktivni u rejonu Volujca, Biograda, Ljubova i prema Petropavlovoj pećini, te na drugoj strani grada, od Dubočana prema selu Poljice.

“Kuće, za sada, nisu ugrožene, ali postoji mogućnost da se vatra spusti prema selima”, naveo je Tomašević.

Helikopter OSBiH u Drvaru
Helikopter Oružanih snaga BiH danas je u ranim jutarnjim satima angažiran na gašenju požara u općini Drvar.

Prethodnog dana pripadnici OSBiH su aktivan doprinos dali na gašenju požara u općinama Gacko, Bileća i Drvar. Djelujući na područjima zahvaćenim požarom, helikopteri OSBiH su ostvarili 3,4 sata naleta pri čemu je izbačeno više od 32,5 tone vode (13 vedara).

Oružane snaga BiH će i dalje pružati potrebnu pomoć u skladu sa zahtjevima civilnih struktura vlasti i određivanjem prioriteta na požarištima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*