Susret u Banja Luci: Razvijati saradnju dva entitetska suda

Predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Budimir najavila je danas da će biti predložene mjere kako bi se u tom entitetu provodile odluke tog suda.

“U Federaciji BiH imamo veliki problem s neizvršavanjem odluka Ustavnog suda FBiH. Novo rukovodstvo radi analizu neizvršenja tih sudskih odluka, nakon čega ćemo zauzeti stav i predložiti mjere kako bi se ova neprihvatljiva situacija prevazišla”, rekla je Budimir.

Delegacija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili predsjednica te pravosudne institucije Vesna Budimir, potpredsjednik Šahbaz Džihanović i sekretar Ustavnog suda Federacije BiH Zaim Osmanović posjetila je danas Ustavni sud Republike Srpske (RS).

Budimir je istakla da je time uspostavljena saradnja ova dva entitetska suda. “Sigurna sam da će se ta saradnja nastaviti, razvijati i da će doprinjeti ustavno-pravnog poretka i zaštiti ljudskih prava građana i naroda u entitetima”, rekla je ona u izjavi novinarima.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerald Selman je istakao da su na sastanku razmijenili iskustva u vezi s pozicijom, ulogom i značajem ustavnih sudova entiteta u ustavno-pravnom poretku BiH.

“Ovo je jedan novi vid saradnje i komunikacije, budući da dosad na ovom nivou nismo imali sastanke. Nadamo se da će naša dalja saradnja doprinjeti razvoju, zaštiti i kontroli ustvanosti i zakonitosti te ojačati vladavinu prava u okviru nadležnosti ustavnih sudova entiteta”, naglasio je Selman.

Iako je organizaciona struktura ovih sudova na različit način definisana u entitetima, značajan je, kaže, njihov razvoj kako bi građani u potpunosti mogli da osjete funkconisanje ovih institucija u zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava.

“U narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti načinu funkcionisanja ustavnih sudova entiteta te da zakonodavna i izvršna vlast bude u funkciji stvaranja najboljih uslova za njihovo funkcionisanje”, rekao je predsjednik Ustavnog suda RS-a.

On je istakao da u RS-u postoje svi neophodni zakoni za rad Ustavnog suda, za razliku od Federacije BiH te Ustavnog suda BiH, koji radi po internim pravilima.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*