Južna Azija: Poginulo više od 1.200 osoba

Ogromne količine kiše koje su donijeli monsuni uzrokovali su probleme diljem Južne Azije, a prema trenutnim procjenama širom Indije, Bangladeša i Nepala poplave su odnijele 1200 ljudskih života.

Smatra se da je u cijeloj Južnoj Aziji, najnapučenijoj i najgušće napučenoj regij svijeta s oko 1,75 milijardi ljudi, njih oko 40 milijuna zahvaćeno poplavama. U četvrtak su oluje dosegnule i Pakistan u kojem su ulice Karachija poplavljene poput onih u Houstonu, a prognoze govore da će obilne kiše padati još sljedeća tri dana. Zbog predostrožnosti su zatvorene škole, a žestoke kiše trebale bi pogoditi i glavni grad Islamabad.

No, možda je najgora situacija u Bangladešu gdje je poplavljena trećina države, dok je u Nepalu u poplavama već poginulo oko 150 osoba. U cijeloj regiji Južne Azije oštećeno je ili srušeno oko 18.000 škola, a oko 1,8 milijuna djece zbog toga ne može ići u škole. Službe UN-a već su izvijestile da se radi o najgorim poplavama u regiji u zadnjih 10 godina.

Poplava u najmnogoljudnijem indijskom gradu Mumbaiju još je u utorak zaustavila željeznički promet i uzrokovala otkazivanje letova. U jednom danu palo je kiše koliko padne u gotovo mjesec dana, a za srijedu je najavljeno još. Vlasti su zbog toga zatvorile škole i fakultete.

Zbog velikih oborina u dijelu grada poznatog kao Bhendi Bazar srušila se zgrada od četiri kata, a hitne službe očajnički pokušavaju doprijeti do 40-ak ljudi koji su ostali zarobljeni u ruševinama. Do sada je izvučeno samo njih četvero, uz jedno tijelo.

U cijeloj Indiji potopljeno je oko 600 sela, samo u pokrajini Asaam na sjeveroistoku države poginulo je najmanje 150 osoba, a stanje je takvo da su i nosorozi iz poznatog prirodnog rezervata Kaziranga pobjegli na viši teren. “Svake godine imamo poplave, ali ovako nešto ne pamtim u cijelom životu”, rekao je farmer Ashok Baruah za medije.

Zbog nepripremljenosti vlasti na poplave neke su poznate osobe izrazile javno nezadovoljstvo. Poznati tv voditelj Suhel Seth napao je “zločince, propalice, razbojnike, nekompetentne i beskorisne budale” jer se nisu pripremili na poplave koje podsjećaju na poplave iz 2005. u kojima je poginulo više od 500 ljudi, većina u slamovima u kojima živi više od polovice od 20 milijuna stanovnika Mumbaija.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*