Danas je prvi dan Kurban bajrama

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrevbegovoj džamiji gdje će bajram namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. Obzirom da se kurban-bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva ovaj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta.

Nakon bajramskog doručka, poslije klanjanja bajrama namaza, u Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje sa početkom u 09.30 sati, dok će tradicionalni bajramski prijem za zvanice biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije sa početkom u 17.30.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromašnima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

“Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega”, poručeno je iz Islamske zajednice BiH.

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*