Sutra počinje nova školska i pedagoška godina u školama i obdaništima u Tuzli i TK

U ponedjeljak 4. septembra u 89 osnovnih i 33 srednje škole TK počinje nova školska 2017/2018.godina.

U školske klupe će sjesti oko 55.500 učenika, od kojih 39. 000 u osnovnim, a 16.500 učenika u  srednjim školama. Kako ističu iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK ove godine je upisan nešto manji broj učenika, po stotinjak, kako u osnovnim, tako u srednjim školama.

Podsjećamo, u susret novoj školskoj godini ministar obrazovanja TK  uprličio je sastanak sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih škola i srednjih škola i predsjednicima sindikata osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanjau Tuzlanskom kantonu. Od direktora ustanova obrazovanja je zatraženo da se ponovljena konkursna procedura, bez odlaganja, završi do 12. odnosno da se 15.septembra izvrši prijem nastavnika i stručnih saradnika  po raspisanom konkursu. Dakle, ponovljena konkursna procedura za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona ne bi trebala ugroziti početak nastave u školama.Tokom ovog sastanka je bilo riječi i o nabavci udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola i korištenju nabavljenih udžbenika iz prethodnih godina za učenike u stanju socijane potrebe, kao i drugim informacijama značajnim za uspješan početak školske godine i obrazovni proces.

I roditelji su s djecom, spram mogućnosti,  proteklih dana obavljali pripreme za prvi dan škole, od kupovine sveski, školskog pribora,  torbi, do odjeće i obuće.

Stiže prvi školski dan, koji je stresan trenutak, kako za školarce, tako i za i njihove roditelje. Očekuju da će ih u školi dočekati osobe od povjerenja i neko ko će im pružiti podršku. Stručnjaci savjetuju da je pozitivno pričati s djetetom o prvom danu škole, odrediti vrijeme za učenje, dati upute kome se obratiti u slučaju nedoumica i problema, kako se ponašati na cesti i putu do škole, a tokom školske godine i hvaliti svaki djetetov trud i uspjeh.

Ovaj ponedjeljak  je veliki dan i za naše najmlađe sugrađane. Počinje nova pedagoška 2017/2018. godina u 10 obdaništa JU „Naše dijete“ Tuzla.

Uz čestitke mališanima, školarcima,  roditeljima, učiteljicama i nastavnicima  i želje za uspješno školovanje,  dobro zdravlje, vesele i lijepe trenutke u obdaništima i školama RTV7 poseban  apel upućuje vozačima  da narednih dana  prilikom izlaska na ulice, naročito u blizini obdaništa i škola, posebnu pažnju obrate na djecu i učenike.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*