Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu

Sjeverna Koreja je potvrdila da je testirala hidrogensku bombu namijenjenu za interkontinentalnu balističku raketu, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Zabilježena su dva zemljotresa na gotovo identičnim lokacijama. Osude stižu iz Pekinga, dok su Washington i Seul na stalnoj vezi.

Nekoliko sati poslije dva potresa izazvana nuklearnom detonacijom, Sjeverna Koreja je objavila da je testirala hidrogensku bombu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio lider Kim Jong Un, predstavlja “kompletan uspjeh” i “značajan” korak u kompletiranju programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Sjevernokorejska agencija KCNA saoćila je jučer da je lider te zemlje Kim Jong Un pregledao tu hidrogensku bombu, javlja Reuters.

Snaga hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentama što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Sjeverne Koreje da obustavi svoje, kako su naveli, pogrešne akcije.

Južna Koreja je saopštila da šesti nuklearni test Severne Koreje zahteva “najstroži mogući” odgovor, uključujući nove sankcije Saveta bezbednosti UN kako bi se ta zemlja potpuno izolovala.

Južna Koreja je poručila da šesti nuklearni test Sjeverne Koreje zahtjeva “najstroži mogući” odgovor, uključujući nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se ta zemlja potpuno izolovala.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*