Sutra otvorenje obnovljene Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini

Svečano otvorenje obnovljene Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini bit će upriličeno sutra, s početkom u 11.30 sati, nakon čega će se klanjati podne-namaza.

– Na otvorenju očekujemo dolazak velikog broja ljudi, jer vrijednost i kontinuitet Sultan Sulejmanove Atik džamije, kao najstarijeg sačuvanog objekta na područje Posavine i Semberije, to zaslužuju – kazao je u izjavi za Agenciju Fena Samir ef. Camić, imam džamije i predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina.

Očekuje se prisustvo visokih zvaničnika Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, muftija iz BiH i dijaspore, delegacije iz Turske ambasade u BiH, delegacije zvaničnika RS-a i FBiH, veliki broj Bijeljinaca iz dijaspore i vjernika iz BiH.

Sultan Sulejmanova džamija izgrađena je u razdoblju između 1521. i 1566. godine, a dobila je i ime po svom vakifu sultan Sulejmanu Veličanstvenom, a u narodu je poznata i kao Carska džamija.

Džamija je srušena za vrijeme rata u razdoblju od 13. do 15. marta 1993. godine po naredbi tadašnjih najviših organa vlasti u Republici Srpskoj. Tri jutra Bijeljinom su odjekivale eksplozije detoniranog eksploziva kojim su barbarski rušene i na kraju srušene sve bijeljinske džamije, a sve starine Atik džamije su uništene.

U obnovu džamije, koja je počela u decembru 2002. godine, uloženo je oko milion KM. Urađeni su i propratni objekti sofa, turbe, ograda, šadrvan, dvorište.

Camić ističe da je puno donatora koji su pomogli obnovu Atik džamije. Naveo je da su donatori građani Bijeljine, bijeljinska dijaspora, Vlada RS-a, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe, Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS i Općina Bijeljina.

– To je nama davalo snage i upornost da nastavimo obnovu džamije. U Bijeljini je svećarska atmosfera, dugo smo čekali ovaj trenutak. Kao imam džamije i glavni imam medžlisa IZ Bijeljina ne mogu opisati svoju radost. Zadovoljan sam činjenicom da smo došli do tog nivoa da zvanično otvorimo u potpunosti obnovljenu džamiju s haremom i propratnim objektima koji je krase – kazao je Camić za Fenu.

Istakao je da je izgrađen i mektebski centar sa 500 kvadrata korisnog prostora u kojem je smješteno nekoliko sekcija za mlade, horska, dramska, sportska za mlade, a u vrijeme poplava u maju u BiH tu je bio smješten logistički centar.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Sultan Sulejmanovu Atik džamiju nacionalnim spomenikom BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*