EU pokreće Program za oporavak od poplava u BiH u vrijednosti 43,52 miliona EURA

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, kako bi se pomoglo područjima u BiH pogođenim poplavama.

S ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih, ovaj Program će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do oktobra 2015. godine.

Odgovarajući ugovor za provedbu Programa potpisan je danas s UNDP-om. Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socijalno – ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

– Izuzetno mi je drago da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola je već otpočeo, a cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, kako bi djeca mogla nastaviti školovanje – izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na Donatorskoj konferenciji održanoj u julu u Bruxellesu. Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za otprilike 14.000 građana na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori otprilike 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika će se bazirati na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva kao što su starije osobe, porodice s djecom i osobe s posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH je i dalje opredijeljena pružanju pomoći građanima BiH u prevazilaženju posljedica majskih poplava, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Delegacije EU u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*