Čelnici Burundija moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti

Najviši zvaničnici Burundija moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti, saopćeno je u ponedjeljak iz Istražne komisije UN-a.

Iz komisije su kazali da postoje opravdani razlozi na temelju kojih smatraju da su zločini protiv čovječnosti činjeni od aprila 2015. godine kada je predsjednik Pierre Nkurunziza najavio da će se kandidirati za treći mandat, izvještava Reuters.

Iz opozicije tvrde da se on ponaša neustavno. Vladino suzbijanje protesta i neredi koji su uslijedili nakon te najave izazvali su humanitarnu krizu i egzodus više od 400.000 izbjeglica.

– Komisija ima opravdane razloge da vjeruje da… zločini protiv čovječnosti se pripisuju prvenstveno državnicima na najvišem nivou i visokim zvaničnicima i pripadnicima Nacionalne obavještajne službe, policije, vojske i skupine Imbonerakure – navodi se u izvještaju.

Pripadnici Imbonerakure, omladinskog ogranka vladajuće partije, primili su iz Nkurunzizinog ureda instrukcije da krše ljudska prava, piše u izvještaju.

Ovaj izvještaj, koji je Vijeće UN-a za ljudska prava sastavilo u septembru 2016. godine, temelji se na više od 500 razgovora sa žrtvama, svjedocima i drugim izvorima. Iz vlade su odbili da sarađuju.

Iz komisije su naveli da imaju informacije o stotinama pogubljenja, mučenja i silovanja, te da su glavni krivci pripadnici vojnih i službi sigurnosti, dok je Nacionalna obavještajna služba izvršavala vansudska pogubljenja, proizvoljna hapšenja i privođenja, prisilne nestanke, mučenja, seksualno nasilje, te postupala na nehuman, okrutan i degradirajući način.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*