Delegacija Monitoring komiteta PSVE-a u posjeti BiH

O napretku na putu ka EU razgovarat će danas članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), kao i članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) s delegacijom Monitoring komiteta PSVE.

Ova delegacija boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom ranijih posjeta izvjestitelji Monitoring komiteta interesirali su se za dinamiku razgovora o izmjenama Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić, te Pilav protiv BiH.

Poseban interes izvjestitelji su pokazali i za pitanje razdvajanja pravosudne od izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, odnosno djelovanja svih institucija u BiH s ciljem uspostavljanja jakog i nezavisnog pravosuđa u našoj zemlji.

Predstavnici PSVE znaju za postojanje određenog političkog uticaja na pravosudne institucije, kao i potrebe pravosudnih institucija da se dodvoravaju ili vrše pritisak na pojedine političke strukture. I o tome će danas biti razgovarano u Sarajevu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*