FBiH: Penzioneri pregovaraju sa Vladom uoči najavljenih protesta

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine danas će se susresti sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem i ministrom za rad i socijalnu politiku FBiH Veskom Drljačom, a nakon tog sastanka će odlučiti o sudbini protesta najavljenih za 14. septembar.

Vlada je imala rok da se do 1. septembra izjasni o povećanju penzija za 10 procenata, ali je zbog bajramskih praznika sastanak Vlade i penzionera pomjeren za danas. Penzioneri prijete sa 16.000 demonstranata, koliko ih je do sada prijavljeno za proteste.

Ne potvrdi li danas Vlada FBiH spremnost da izađe u susret zahtjevu penzinera da penzije budu povećane, konačnu odluku o organiziranju protesta donijet će Skupština penzionera FBiH 11. ili 12. septembra.

“Pozvali su nas da poslije podne razgovaramo o svim problemima naše populacije. Posljednji put pred proteste vidjet ćemo šta to Vlada nudi penzionerima za prevazilaženje teškog materijalnog položaja. Izjasnit ćemo se je li nam prihvatljiva Vladina ponuda ili idemo u proteste”, rekao je za predsjednik Skupštine penzionera FBiH Omer Omerefendić.

On navodi da je za sada izvjesno da svim penzionerima, njih više od 408.000, penzije neće moći biti povećane za 10 posto, kako su to do sada u svojim zahtjevima tražili predstavnici penzionera.

“To bi godišnje koštalo 200 miliona KM, što trenutno nadležni nisu u mogućnosti ispuniti. Ali, nama je najbitnije da penzije budu povećane za 10 posto onim penzionerima koji dobivaju 326 KM mjesečno, a takvih je 275.000. Povećanje penzija ovoj populaciji Vladu bi koštalo 60 do 80 miliona KM godišnje. To bi se, po svoj prilici, s obzirom na povećane prihode od doprinosa, moglo osigurati. Mi sada pokušavamo da uradimo ono što je objektivno moguće u sadašnjoj situaciji za penzionere”, ističe Omerefendić.

Omerefendić navodi da u ovom mjesecu očekuju i da, prema obećanju ministra Drljače nakon posljednjeg sastanka, bude donesen novi zakon o PIO, čime bi odmah bila otvorena mogućnost za rast penzija.

Inače, isplata penzija za avgust počet će danas, a koeficijent nije promijenjen.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*