Više od 5.000 civila ubijeno u Jemenu, među njima 1.184-oro djece

Više od 5.000 civila ubijeno je u Jemenu od marta 2015. godine, među kojima 1.184 djece, saopćio je u utorak Ured UN-a za ljudska prava, ponavljajući poziv za međunarodnom istragom sukoba.

Ured za ljudska prava ima zadatak da prati civilne žrtve u Jemenu od početka ofanzive pod saudijskim vodstvom, u znak podrške vladi protiv alijanse proiranskih Houthi pobunjenika i bivšeg jemenskog predsjednika Ali Abdullaha Saleha.

– Između marta 2015. i 30. augusta dokumentirana je pogibija najmanje 5.144 civila a više od 8.749 je ranjeno. Među ubijenima je 1.184 djece – navodi ured u saopćenju.

– Zračni udari koalicije još su vodeći uzrok pogibija djece kao i ukupnih civilnih žrtava – dodaje se u saopćenju, misleći na kampanju pod saudijskim vodstvom.

Najmanje 3.233 civila ubile su koalicijske snage.

– Vjeruje se da je više od 8.400 ljudi, među kojima su i borci i civili, poginulo u jemenskom građanskom ratu, sudeći po procjenama UN-a.

Čelnik UN-a za pitanja ljudskih prava, Zeid Ra'ad Al Hussein, u više navrata je insistirao na međunarodnoj istrazi kršenja ljudskih prava u Jemenu.

Njegovi napori uglavnom su ometeni saudijskim pritiscima u Vijeću za ljudska prava, tijelu UN-a ovlaštenom da uspostavlja velike međunarodne istrage.

Jemenska međunarodno priznata vlada saopćila je da je pokrenula vlastitu istragu koja je dovoljna da dokumentira kršenja ljudskih prava u sukobu.

Ured za ljudska prava ponovo je izrazio sumnju u kredibilitet te istrage, navodeći kako se ispostavilo da ona “nije nepristrasna”, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*