Otvoren 20. SFF

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo počelo je 20. izdanje najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala, koji će do 23. augusta obogatiti kulturnu scenu nizom filmskih ostvarenja te brojnim drugim sadržajima.

Tokom narednih devet dana poklonici sedme umjetnosti imat će priliku uživati u 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, selekciji najboljih ostvarenja regionalne i svjetske kinematografije.

Brojne goste i zvanice u Narodnom pozorištu pozdravio je domaćin večeri, bh. glumac Adnan Hasković, podsjetivši da je Sarajevo Film Festival osnovan 1995. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu prikazano 37 filmova. Od tada do danas, Festival je publici donio čak 3.092 filma.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra naglasio je da se rođendani uvijek slave s prijateljima, a i večeras su u velikom broju došli da obilježe 20. godinu Festivala. Oni su, kazao je, dali veliki doprinos razvoju SFF-a.

On je ujedno Počasno srce Sarajeva za doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoju Festivala uručio istaknutoj dizajnerici Agnes B., koja je i autorica idejnog rješenja nagrade.

“Hvala velika za nagradu. Bila sam jako ljuta kada sam dizajnirala Srce Sarajeva zbog četiri godine opsade ovog grada i rata u BiH. Jako volim Sarajevo Film Festival i Sarajevo”, istaknula je ona.

Počasno Srce Sarajeva uručeno Gaelu Garcíji Bernalu

Nagrada “Počasno Srce Sarajeva 2014.” za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je večeras u Open Air ljetnom kinu Metalac istaknutom glumcu Gaelu Garcíji Bernalu.

Ovaj meksički glumac je mnogo puta nagrađivan za svoje izvrsne izvedbe, uključujući nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu, za ulogu u filmu “Pasija ljubav”, koji će večeras biti prikazan u ljetnom Kinu Metalac u čast dodjele ove nagrade.

“Kada smo prije 16 godina snimali ovaj film, nismo ni zamišljali da će biti prikazan baš u Sarajevu. Veliko je zadovoljstvo biti ovdje i jako sam sretan”, kazao je Bernal.

Nagradu mu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je kazao da je ovaj glumac do sada odigrao mnoge velike uloge.

“Divim mu se i kao glumcu i kao čovjeku koji pokušava promijeniti svijet. Od sada je Sarajevo i njegova kuća”, istakao je Purivatra.

Podsjetio je da Bernal zajedno sa svojim prijateljima osnovao meksičku neprofitnu organizaciju za promociju dokumentarističkog rada kao sredstva društvenih promjena “Ambulante”.

Bernalova dva najveća filmska ostvarenja su film “Pasija ljubav” u režiji Alejandra Gonzalesa Iñárritua i “Tvoja mama također” režisera Alfonsa Cuaróna. U posljednjih 20 godina glumio je u više od 40 filmova, kratkih i televizijskih programa.

Osim glume, Bernal je preuzeo ulogu i režisera i producenta te snimio nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova koji prikazuju njegovu duboku predanost umjetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema svojoj domovinini, Latinskoj Americi.

Kroz svoje putujuće filmske festivale i radionice, organizacija ne samo da promovira nedovoljno ispričane priče, već i donosi te priče u mjesta gdje se inače ne bi mogle vidjeti. Za ovaj rad je dobio Nagradu za ljudska prava vašingtonskog Biroa za Latinsku Ameriku za 2011. godinu.

U Takmičarskom programu u tri kategorije 51 film

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić podvukla je da će ljubitelji filma ove godine imati priliku pogledati 51 film u Takmičarskom programu u tri kategorije – igrani, kratki i dokumentarni.

“U Takmičarskom programu igranog filma bit će prikazano devet filmova, a bit će otvoren filmom ‘Cure – život druge’ Andree Štaka. Nekoliko filmova bit će prikazano izvan konkurencije, dok su tu i tri gala projekcije”, kazala je ona.

Nakon zvaničnih obraćanja predstavnika Festivala, uslijedila je gala projekcija filmskog omnibusa “Mostovi Sarajeva”, jednog od tri filma kojima je večeras na tri lokacije otvoren ovogodišnji SFF.

Otvaranju Festivala prethodila je svečanost na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, kojim su večeras prošle mnoge istaknute osobe iz svijeta filma.

Festival će biti završen 23. augusta dodjelom nagrada Srce Sarajeva u nekoliko kategorija.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*