BiH traži da Evropska komisija posreduje u slučaju Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Doma naroda Safet Softić pozvali su danas Evropsku komisiju da posreduje u rješavanju spornih pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je neophodno riješiti prije početka izgradnje Pelješkog mosta.

Džaferović i Softić uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju da bi ga, kako su naveli, upozorili na štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Hrvatskoj u iznosu od 357 miliona eura za izgradnju Pelješkog mosta.

“Ta odluka posredno zadire u pitanja suvereniteta Bosne i Hercegovine i prejudicira rješavanje izrazito važnog i još neriješenog pitanja razgraničenja teritorijalnih mora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, tvrde Džaferović i Softić.

Oni su podsjetili da je Predstavnički dom u julu usvojio zaključak kojim se od Vijeća ministara traži da uputi notu Hrvatskoj, kako bi obustavila sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost.

U pismu se podsjeća da ni Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dalo saglasnost za izgradnju spornog mosta, tražeći da se prethodno riješe otvorena pitanja u vezi sa identifikovanjem morske granične linije između dvije zemlje i da Hrvatska ne preduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta.

“Netačne su tvrdnje Hrvatske da gradi most na svojoj teritoriji, jer morske vode ispod planiranog mosta nisu i ne mogu biti ni hrvatske niti unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodne vode – međunarodni priključni koridor koji se proteže od teritorijalnih voda Bosne i Hercegovine do otvorenog mora”, ističu Softić i Džaferović.

Prema navodima iz njihovog pisma, izvjesno je da bi, u navedenim okolnostima, izgradnja Pelješkog mosta proizvela međunarodni pravni spor.

“Uprkos svemu navedenom, ugrožavajući suverenitet Bosne i Hercegovine i kršeći Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, Hrvatska insistira na izgradnji mosta na međunarodnom plovnom putu od Bosne i Hercegovine do otvorenog mora. Takav agresivni pristup prijeti grubim narušavanjem geopolitičkog poretka na Jadranskom moru i ugrožava suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine kao pomorske države”, zaključuju Softić i Džaferović.

Pismo je upućeno i predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federiki Mogerini, komesaru Evropske unije za transport Violeti Bulc, komesaru za proširenje i politiku susjedstva Johanesu Hanu i drugim visokim zvaničnicima Evropske unije, te visokom predstavniku u našoj zemlji Valentinu Incku, šefu Delegacije Evropske unije Lars-Gunaru Vigemarku, američkoj ambasadorki Morin Kormak i ambasadoru Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vekiju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*