Trump i Xi: Vojna akcija protiv Sjeverne Koreje nije prva opcija

Vojna akcija protiv Sjeverne Koreje nije prva opcija, ali vidjet ćemo šta će se dešavati, izjavio je američki predsjednik Donald Trump tokom telefonskog razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Xi je juče poručio Trumpu da je Kina usmjerena na rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja putem razgovora i mirnih sredstava.

SAD i Južna Koreja zatražile su da Ujedinjene nacije razmotre nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon njene nuklearne probe u nedjelju, za koju Pyongyang tvrdi da je proba hidrogenske bombe.

Washington i njegovi saveznici tvrde da postoji rastuća urgentnost za Kinu, vodećeg sjevernokorejskog trgovinskog partnera, da pojača pritisak na Sjevernu Koreju da bi odustala od svojih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Kina “neupitno” radi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva i na očuvanju međunarodnog sistema nuklearnog neširenja, poručio je Xi Trumpu, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Istovremeno, mi uvijek ustrajavamo na očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i rješavanju sporova kroz dijalog i konsultacije. Neophodno je ostati na putu miroljubivog rješenja”, kazao je Xi.

On je takođe naglasio značaj Trumpve posjete Kini u ovoj godini.

U saopćenju se navode Trumpove riječi da su Sjedinjene Države duboko zabrinute korejskim nuklearnim pitanjem i da on cijeni kinesku “bitnu ulogu” u rješavanju tog problema, prenosi Reuters.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*