Zvizdić: Priprema odgovora na Upitnik kasni zbog RS-a

Pripremanje odgovora na Upitnik kojeg je dostavila Evropska komisija kasni pet mjeseci, jer institucije RS-a nisu na vrijeme dostavile svoj dio odgovora, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanje zastupnika SDP-a BiH Saše Magazinovića.

Prema njegovim riječima, nakon što su u julu i institucije RS-a dostavile svoje odgovore, oni su kompletirani i vraćeni su ponovo svim institucijama u BiH na reviziju uz zahtjev za dostavljanje svih traženih zakona i podzakonskih akata.

– Očekujemo da ćemo u toku septembra završiti ovaj proces i da ćemo sve odgovore uputiti Predsjedništvu BiH na konačno potvrđivanje. Nakon toga će odgovori biti prevedeni i upućeni u Evropsku komisiju. Očekujemo da će nam biti potrebno oko 120 prevodilaca, a na raspisani konkurs se prijavilo više od 200 kandidata – kazao je Zvizdić.

Dodao je i da će sva pitanja za koja ne bude saglasnosti među nadležnim institucijama u BiH, proći proces usaglašavanja u okviru Mehanizma koordinacije. Napomenuo je kako je ovaj mehanizam u potpunosti uspostavljen, odnosno uspostavljene su sve institucije i organi koji treba da funkcionišu unutar Mehanizma.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*