PDPSBiH: Na čekanje poslana zabrana kandidiranja osuđenih ratnih zločinaca

Prva sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon ljetne pauze počela je u Sarajevu, ali s dnevnog reda će najvjerovatnije biti skinuta dva zakona jer Ustavnopravna komisija nije dala mišljenje o njima, a za dva je zatražen dodatni rok za izjašnjavanje.

Radi se o  izmjenama Izbornog i Krivičnog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima, te kažnjavanju javnog odobravanja, poricanja i umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv stanovništva. Za Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, te izmjene Zakona o državnoj službi u bh. institucijama zatražen je dodatni rok.

Poslanici i u ovim trenucima raspravljaju o današnjem dnevnom redu.

HDZ traži odgovornost ministra Osmanovića
Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je da razmišlja zatražiti pokretanja odgovornosti ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Adila Osmanovića zbog pisma koje je uputio ministru mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću o izgradnji Pelješkog mosta.

Lovrinović je na sjednici Predstavničkog doma zapitao Osmanovića na čemu je zasnovao svoje pravo da uputi pismo Vladi Hrvatske, da li mu je poznato ko vodi vanjsku politiku BiH i da li se prije slanja pisma konsultirao sa Predsjedništvom BiH i Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Osmanović je potvrdio da je uputio pismo Butkoviću s obzirom na nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH koje se odnose na granicu BiH, ali da u njemu nije iznio stav Vijeća ministara BiH.

On je naveo da je pismo uputio zbog izjava koje su davali najviši zvaničnici Hrvatske i da je imao potrebu da Vladu Hrvatske obavijesti o postojanju pravnih smetnji.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Saše Magazinovića (SDP), koja je zanimalo dokle se stiglo sa odgovorima na Upitnik Evropske komisije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA), rekao je da proces odgovaranja kasni pet mjeseci, jer u tom periodu nije stigao niti jedan odgovor iz Republike Srpske.

“Mi sada pokušavamo da ubrzanim tempom nadoknadimo taj zaostatak i nadam se da ćemo do 15. septembra imati jasnu sliku o do sada usaglašenim odgovorima”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić kaže da će se do polovine mjeseca znati koje odgovore treba da usaglašavaju neka druga tijela mehanizma, jer saglasnosti nije bilo u Vijeću ministara.

Pojasnio je da se za prevođenje odgovora prijavilo 250 prevoditelja, a da je za kvalitetno i brzo prevođenje potrebno 100-120 ljudi ove stkuke. Oni bi posao, kako je rekao Zvizdić, mogli završiti za najviše dva mjeseca.

Šta bi moglo biti u dnevnom redu?
Pred poslanicima bi danas trebalo da bude Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na koridoru 5-C, te prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predviđeno je i da se poslanici izjasne o Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za prošlu godinu u kojem je navedeno da, u cjelini gledano, sektorski pokazatelji poljoprivrede tokom 2016. ne bilježe značajne promjene u odnosu na prethodne godine.

Između ostalog, pred poslanicima  će se naći Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predlagač je Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a predlaže se da Interresorna radna grupa u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zaključka pripremi zakon i, ako je potrebno, izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, te da svoje prijedloge posredstvom ovlaštenog predlagača uputi u parlamentarnu proceduru.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*