CIK-u BiH predat prijedlog projekta “Sistem telefonskog glasanja koncept 2018”

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH) predat je prijedlog projekta “Sistem telefonskog glasanja koncept 2018” koji se odnosi na sistem elektronskog glasanja, prvenstveno namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, a prilagodljiv je i osobama s intelektualnim teškoćama te osobama s invaliditetom, koje zbog arhitektonskih barijera nisu u mogućnosti doći na izborno mjesto.

Autor ponuđenog rješenja Amir Mujezin izjavio je Feni da taj sistem omogućava jednostavnu proceduru glasanja, a i finansijski je potpuno prihvatljiv. Prve godine sistem bi državu koštao svega pet KM, dok bi u narednim izbornim ciklusima cijena bila niža.

“Sistem predviđa način kojim bi, putem poziva na određeni broj i unošenja šifre koju bi slijepim osobama dostavio CIK na Brajevom pismu, uslijedilo glasovno iščitavanje svih stranaka i kandidata za sve nivoe vlasti koji se biraju. Glasanje bi bilo maksimalno zaštićeno jer bi osobe s invaliditetom na kućnu adresu dobile vaučer s kodom, koji bi bio poznat samo glasaču i članu CIK-a koji je zadužen za taj sistem. Sam postupak glasanja trajao bi dvije do pet minuta. Nakon glasanja, vaučer s kodom bio bi neupotrebljiv”, rekao je Mujezin.

Sistem bi, prema Mujezinovim riječima, svima dao jednake mogućnosti da sudjeluju u obavljanju građanskih dužnosti, potpuno je operativan, ali da bi bio uvršten u Izborni zakon treba da ga prihvati Parlament Bosne i Hercegovine.

U skladu s tim, poslat je na imena 42 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i 11 članova Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, naveo je Mujezin.

On ističe da mu je jedini cilj, omogućiti osobama s invaliditetom da samostalno glasaju na izborima. Za testiranje sistema bi, kako je rekao, trebalo šest mjeseci, a kompletnu listu osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini koji imaju pravo glasa, bilo bi moguće sačiniti za dva dana.

U skladu s Izvještajem Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces koji je prihvatila u julu ove godine, Centralna izborna komisija uputila je 2. marta ove godine javni poziv domaćim i stranim organizacijama i pojedincima da se uključe u analizu stanja i predlože nove modalitete u izbornom procesu.

Formirana je Ad hoc radna grupa koju čine po dva predstavnika iz CIK-a i Ministarstva za promet i komunikacije, a imat će uvid u tehnologije i biti zadužena za testiranje sistema radi odabira i primjenjivanja u izbornom procesu koji je pred nama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*