Vučić: BiH u Srbiji ima pravog prijatelja

Predsjednik Srbije svečano je dočekan u Predsjedništvu BiH. Nakon razgovora na najvišem nivou, istaknuto je da će se BiH i Srbija međusobno pomagati u nastupu prema EU integracijama, te da će raditi na zajedničkim projektima. Vučić poručio da BiH u Srbiji ima pravog i istinskog prijatelja. Uskoro dogovor oko granica.

Čović: Dogovorili smo da se podržavamo u međunarodnim institucijama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sastanka članovas Predsjedništva BiH sa Aleksandrom Vučićem,  rekao je kako je bilo riječi o diplomatskoj saradnji i vođenju vanjske politike, kao i oko toga da se BiH i Serbija zajednički podržavaju u institucijama koje znače nešto kada su u pitanju međunarodni odnosi.

“Nadam se da će današnji razgovori biti potvrđeni sutra od nositelja izvršne vlasti u našioj zemlji i da dolazi jedno novo vrijeme”,poručio je Dragan Čović.

– Vjerujem da ćemo sa Srbijom, ekonomskim partnerom u proljeće u Mostaru na sajmu unaprijediti saradnju, jer je Srbija jedan od naših najboljih partnera – zaključio je Čović.

“Ono što je za mene najvažnije da kažem u Sarajevu kao predsjednik Srbije jeste da poručim da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja i da to prijateljstvo pokazujemo uz poštivanje teritorijalnog intergriteta BiH”, rekao je Vučić.

Naglasio je kako je vođen otvoren razgovor i o političkim razlikama.

“Upravo završavamo formiranje i određivanje komisije za granicu i vjerujemo da ćemo konačno riješiti to pitanje. Do sada je riješeno 97 posto granice i mislim da smo blizu rješenja. I to bi bio izvanredan signal za cijeli region, da pokažamo da se možemo dogovoriti”, rekao je Vučić.

Izrazio je mišljenje kako se sada u  budućnost može gledati mnogo jasnije, te da jedni drugima sve možemo reći.

“Želim zbog građana BiH bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da kažem da je Srbija prijatelj BiH, da ćemo se ponašati kao prijatelji i da ćete to moći da vidite u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je kako je pozvao članove Predsjedništva BiH u Beograd do kraja godine jer misli da će se do kraja godine dogoditi “neke značajne stvari”,  na susret kojem će prisustvovati i europski zvaničnici.

Vučić je istakao da je trgovinska razmjena između dvije zemlje vrijedna milijardu i 525 miliona eura. “To je najveća razmjena u regionu”, istakao je srbijanski predsjednik.

Vučić se sastao s rukovodstvom Istočnog Sarajeva

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se s rukovodstvom Grada Istočno Sarajevo.

U Istočnom Sarajevu se sastao s gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima općina koje ulaze u sastav Grada.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*