Prekinuta sjednica Parlamenta BiH

Zbog sutrašnjih obaveza parlamentaraca sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučiće nastavak je 13. septembra. Sjednica je prekinuta tokom rasprava o Pelješkom mostu i novom pismu EP-u Borjane Krišto i Bariše Čolaka, kadrovima HDZ-a, koji su uputili su pismo Evropskom parlamentu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta nakon što su to ranije učinili zamjenici predsjedavajućih oba doma Šefik Džaferović i Safet Softić, kadrovi SDA.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul ocijenio je da je izgradnja mosta u interesu dvije zemlje i njime bi se riješili prometni i ekološki problemi zbog čega je mišljenja da ne treba sprečavati izgradnju, kako je naveo, neumske zaobilaznice.

Podvukao je i da je interes građana Neuma, koji je blokiran zbog tranzita kroz taj grad na moru tokom ljetnih mjeseci, dodajući da se izgradnjom mosta i pristupnih i zaobilaznih cesta u Bosnu i Hercegovinu definitivno smješta Jadransko-jonska cesta.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rješenje vidi u međudržavnom ugovoru između BiH i Hrvatske u kojem bi se definirala pozicija BiH te pravni režim i plovni put kojim će se kretati prema i iz BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović naglasio je da je ova tema narušila odnose između dvije zemlje, što nikome nije dobrodošlo, a mišljenja je i da će ovakva retorika vratiti BiH nazad, dok će pojedinima donijeti određene političke poene.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković iznio je stav da bez obzira šta PSBiH uradila i kakve zaključe danas usvojili, deklaracije potpisali i pisma uputili, ništa od toga neće spriječiti Hrvatsku odnosno Evropsku uniju da gradi Pelješki most.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović upozorio je da Hrvatska ne gradi zid nego most, ali je dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) kazao da bi on tražio jadransko-jonsku autocestu umjesto da se gradi Pelješki most.

– Ovo pitanje ne može se riješiti drugačije nego da se utvrde granice i to dogovorom između dvije zemlje uz posredovanje EU i šta je to što BiH omogućava prava na pristup otvorenom moru u skladu s međunarodnim pravom – ponovio je danas dopredsjedavjući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA).

U međuvremenu predsjedavajući oba doma PSBiH Borjana Krišto i Bariša Čolak, kadrovi HDZ-a, uputili su pismo Evropskom parlamentu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta nakon što su to ranije učinili zamjenici predsjedavajućih oba doma Šefik Džaferović i Safet Softić, kadrovi SDA.

Krišto i Čolak naveli su, između ostaloga, da Džaferovićevo i Softićevo pismo nije zvanični stav Parlamentarne skupštine BiH nego njihov lični stav i da je pismo upućeno jednostrano te da u njemu postoje neosnovane i neslužbene tvrdnje.

Iako rasprava o ovoj tački dnevnog reda nije okončana, prema dogovoru Kolegija Doma sjednica je prekinuta, a Krišto je najavila da će zasjedanje biti nastavljeno naredne sedmice.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*