Izetbegović i Erdoan: Turska spremna pomoći izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se danas sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, na marginama prvog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Erdoan je prihvatio poziv Izetbegovića da posjeti BiH.

Izetbegović i Erdoan razgovarali su o situaciji u BiH i regionu, kao i o situaciji u islamskom svijetu. Bilo je govora o dešavanjima u Mijanmaru i stradanju naroda Rohinja. Zajednički je data podrška Rohinjama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i Erdoan takođe su razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd. Turski predsjednik je potvrdio da je njegova zemlja spremna da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoputa.

Izetbegović je upoznao Erdoana s dosadašnjim napretkom na ispunjavanju uslova BiH za aktivaciju MAP-a. Predsjednik Turske iskazao je punu podršku putu BiH prema euroatlanskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno da se zalaže da MAP bude aktiviran što prije.

Izetbegović je danas razgovarao i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Tema susreta, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, bila je aktuelna situacija u BiH i Azerbejdžanu.

Istaknuto je da je azerbejdžanska investicija u fabriku za preradu voća i povrća u Doboju, koja uskoro treba da bude završena, izvrstan primjer projekta koji podstiče ekonomski razvoj i reintegraciju BiH.

Izetbegović je ponovio poziv Alijevu da posjeti BiH, što je predsjednik Azerbejdžana prihvatio.

Inače, ovo je prvi put da OIC organizira samit posvećen razvoju nauke i tehnologije u islamskom svijetu.

OIC okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih naroda čini najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. BiH ima status države posmatrača.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*